Очакват бум на туризма в Шри Ланка 19.02 | 09:49

"Перлата на Индийския океан" е предпочитано място за голф и водни спортове

От Елисавета Балтова

Туризмът е основният икономически сектор в Шри Ланка и се очертава да се разрасне още повече в следващите години.

През месец януари посещенията в страната са се увеличили с 46% спрямо януари миналата година. За това повлия и краят на гражданската война на острова.

Според статистически данни, цитирани от специализираното туристическо издание IBTimes, гостите на Шри Ланка през 2010 г. са били 650 хиляди.

Неслучайно наричат острова "Перлата на Индийския океан". Очаква се тази година той да влезе трайно в полезрението на световните туроператори и да започне активно да бъде предлаган като топ дестинация.

През месеците февруари и март Шри Ланка е домакин на световната купа по крикет. През останалото време островът си остава предпочитано място за голф и водни спортове.

Според някои учението за дълголетие Аюрвейда намира корените си в Шри Ланка през шести век пр. Хр. В природния планински парк в близост до старата столица Анурадхапура може да се видят руините от, както много хора смятат, първата болница в света.

Екотуризмът е също голяма част от бизнеса на страната и вероятно тепърва ще се развива още повече. В момента разпространена атракция за туристите е прекарването на нощта в джунглите, като единственото, което може да ги обезпокои, е минаващ покрай тях слон.

Водещи

Най-четени