Планината ни приветства с "Добре дошли" 19.02 | 10:15

Планинските склонове ни подканват към туризъм

От Теодора Кокаланова

Обстановката в планините е подходяща за туризъм, съобщиха от Планинската спасителна служба. През целия ден ще преобладава слънчево време. Слънцето ще е много силно и опасно, затова използването на слънцезащитни кремове и очила е задължително, съветват от ПСС. 

На места ще има разкъсана облачност. Доста от пътеките са заледени. Въпреки че през деня слънцето грее и стопява снега, ще се получат ледени пасажи. От спасителната служба съветват туристите да следват внимателно зимните маркировки, тъй като преминаването през летните крие доказани опасности. Оттам напомнят да не се преминава през пасажи, където има навявания по високите части на планината, тъй като снегът е нестабилен и може да се откъсне някоя част от него. 

Температурите са положителни, с изключение на Черни връх и връх Мусала, където живакът показва от минус 1 до минус 4 градуса. По билото на Стара планина температурите ще са от +3 до +9. 

До момента няма данни за инциденти. Задължително е сутрин да се обърне внимание на снега, който е изкуствен по пистите или смесен. До 10:30 пистите са доста заледени. На обяд, когато снегът стане по-снежен и започва да се стопява, при преминаване от една зона в друга, това крие опасност. трябва да се обърне внимание на подготовката на ските и автоматите, съветват от ПСС. 

Водещи

Най-четени