Половината от таксите за плажовете ще се връщат в общините 13.08 | 13:22

С парите ще се назначават спасители на неохраняемите ивици

От Диана Цветкова

50 процента от наемите или концесиите на морските плажове да се връщат обратно в бюджета на общините, предвиждат предложените промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на посещението ѝ в Добрич.

По думите ѝ така общините ще имат ресурс да доразвият довеждащата инфраструктура до плажовете.

Също така със средствата местните управи ще могат да полагат грижи за неохраняемите ивици, като назначат служебно спасители.

"Нашата идея е да дадем възможност отново с промените в Закона кметът или областният управител, което е въпрос на преценка и преговори, да могат да назначават поне един воден спасител", заяви Павлова.

Промените, предложени от регионалното ведомство, предвиждат още да се опростят процедурите за отдаване на концесия на морски плаж. Министърът коментира, че сега това става изключително сложно, тромаво и е възможно кандидатите да се демотивират.

Ще се настоява и за гъвкавост на цените при отдаване на концесия. В момента законът не позволява цената за отдаване на дадена ивица да бъде намалена много – едва до 50%. Според Павлова това е необходимо, за да може и не толкова атрактивните плажове да намерят наематели.

Регионалният министър коментира, че някои от критериите за поддръжка на ивиците оскъпяват много стопанисването на даден плаж, като ще се търси възможност за облекчаване на процедурата, без това да е за сметка на чистотата и сигурността.

Министър Лиляна Павлова откри проекта за подобрена градска среда. Балчик е община, която е много активна при кандидатстването по оперативните програми и аз им пожелавам и занапред да успяват да печелят финансиране, допълни тя.

Водещи

Най-четени