Посетете Тадж Махал преди да стане късно 05.10 | 12:29

Основите се рушат и мавзолеят може да се срине в близките години, алармират експерти

От iNews.bg

Тадж Махал може да се срине в близките 2 години, защото основите му се рушат. Дървените стълбове, които държат 358-годишният мавзолей са започнали да изсъхват, като са се появили и пукнатини, а минаретата са започнали да се накланят, пише британското издание Express.

Едно от "новите" чудеса на света и най-известна туристическа атракция в Индия – Тадж Махал е построен върху основи от махагонни подпори, потънали в кладенци, идващи от река Ямуна.

Историци и еколози прогнозират срутване на сградата от 2 до 5 години, ако правителството не вземе мерки. Тадж Махал привлича четири милиона посетители годишно.

Рамшанкар Катерия, депутат от Агра, който е организатор на кампанията за спасяването на паметника, казва: "Ако не се вземе решение, Тадж Махал ще се срине до две, най-много пет години. Архитектурното чудо на света губи блясъка си. Ако това продължава, минарета също ще се сринат".

"Реката е съставна част на архитектурния дизайн на Тадж Махал и ако реката "умира", Тадж Махал не може да оцелее", допълва професорът по история Рам Нат.

Проектите за опазване на паметника са били задържани в продължение на 8 години, заради липса на средства. Но се очаква скоро да бъде взето решение за туристическата атракция.

Тадж Махал е мавзолей в град Агра, Индия, построен от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Тадж Махал е смятан за най-бляскавия паметник на Монголската архитектура, стил, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. Много експерти го определят за една от най-красивите сгради в света и символ на вечната любов.

През 1983 година е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В началото на XIX-ти век британският генерал-губернатор планира да разруши Тадж Махал и да го продаде на парчета, като монументът е спасен единствено поради липсата на потенциални купувачи в Англия.

Съоръжението представлява голям комплекс от функционално свързани сгради. Комплексът е с дължина 580 метра и широк 300, като в ограденото с висока стена пространство освен мавзолеят и джамията са разположени конюшни и ханове за видни гости. Строителството започва около 1632 година и е завършено около 1653 година.

Самият мавзолей е с квадратна основа, заоблен по ъглите, а всяка от страните е дълга 56,6 метра, с голяма централна арка по средата и по-малки арки от двете ѝ страни. На всеки ъгъл е разположен малък купол, а централният купол е висок 70 метра. Формата му наподобява огромна перла.

Това не е случайно - Мохамед описва трона на Аллах като бяла перла, поставена върху четири колони. Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални мотиви.

Градината (Чар багх) на комплекса, дълга и широка по 300 метра, символизира мюсюлманския рай, в който, според Корана, текат четири реки - от вода, мляко, вино и чист мед. Днешната градина е бледо подобие на оригиналната, която е била разделена от водни канали на 4 части с по 16 цветни лехи във всяка част, с 400 различни растения във всяка леха. Дърветата са били кипариси (символ на смъртта) и плодови дръвчета (символ на живота).

В каналите, разделящи градината, са плували пъстри риби, а сред дърветата са били пуснати най-различни птици, разказват историците.

Водещи

Най-четени