Превръщат поречието на Струма в райско кътче за туристите 10.10 | 07:27

България и Гърция ще си сътрудничат в името на тази цел

От Елена Кирилова

Пет общини от България и Гърция ще създадат общи пътеки за опазване на природата и за развитие на туризма по поречието на Струма, съобщава БТА.

Общините ще бъдат партньори по проект, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество България - Гърция 2007 - 2013.

Идеята е да бъдат създадени общи пътеки в НАТУРА и РАМСАР в района на река Струма.

Струма е единствената и естествена природна комуникация между Симитли, Кресна, Струмяни, Иракли и Неа Захни. Ето защо според кмета на община Струмяни тя разкрива чудесни възможности за съхраняване на реката и за развитие на различни форми на туризъм. Самите туристи ще бъдат привлечени от уникалната природа на района около реката.

Българските и гръцките партньори смятат, че проектът е начин за развитие на местните общности и би помогнал за съхраняването и опазването на природата в района.

Предвидено е създаването на тематична пътека по поречието на Струма. Освен това ще бъде реконструирана зона за отдих край езерото Керкини в Гърция. Предстои организирането на трансгранична информационна кампания за опазване на природните забележителности в района, както и провеждане на образователен обмен и конференции.           

Водещи