Приятели на Пирин откриха празниците "Дни на Пирин" 09.07 | 08:31

Тази година се навършват 50 г. от обявяването на Пирин за защитена територия

От Андриян Георгиев

С туристически събор "Приятели на Пирин", организиран през последните два почивни дни, започнаха проявите от тазгодишните празници "Дни на Пирин".

Те се организират за десета поредна година от дирекцията на Националния парк "Пирин" и сега са под знака на 50-годишнината от обявяването на парка за защитена територия.

Всяка година форматът на празниците е различен, но целта е една - привличане на българските и чуждестранни туристи към непознати кътове от планината и населените места, представяне на характерните, неповторими за всеки район традиции, занаяти, храни, напитки, носии, песни и танци, запознаване на гостите с красотата на планината и неповторимото разнообразие от гори, растителни и животински видове, опазвани на територията на Пири, съобщи експертът в парковата дирекция Лиляна Декова пред БТА.

Тази година е юбилейна за НП "Пирин" и по този повод организираме национален младежки конкурс за фоторазказ "Какво за мен е Пирин?!", допълни тя. На юбилея е посветена и колоездачна обиколка на Пирин.

Приятелите на планината от района ще имат възможност да се включат през това лято и в преход по международен туристически маршрут "Е4" с участието на туристическите дружества от прилежащите към територията на парка общини.

Предстои също акция за почистване на част от същия международен туристически маршрут между хижите "Яворов" и "Вихрен" през хребета Кончето в партньорство със сдружението "За Земята".

Дирекцията на парка ще организира и обучителни лагери с екоклубове от Банско, Симитли, Сандански и София.

Една от атрактивните прояви в чест на юбилея ще бъде Празникът на брежанския кестен в община Симитли. 

За началото на летния туристически сезон бяха обновени и ремонтирани информационните табла около най-посещаваните природни забележителности в Пирин, каза още Лиляна Декова. Разчистен бе районът около най-голямата туристическа атракция на територията на парка - Байкушевата мура, която е най-старото иглолистно дърво в България. Информационни табла  край хижа "Вихрен" също бяха ремонтирани и подновени.

Туристите  могат да се запознаят с интересни факти за Пирин - карта на територията, богатата флора и фауна и най-ценните видове, от информационните табла, монтирани пред всяка хижа и покрай съществуващите екопътеки и при входовете на Пирин.

Водещи

Най-четени