Пуерто Рико - екзотичният 51-ви американски щат 22.11 | 15:40

Екотуризмът се превръща в традиция на карибския остров

От Ивайло Ачев

Екзотичните острови в Карибско море вероятно са мечта за много хора, а Пуерто Рико безспорно се превръща в привлекателна дестинация. Особено американски граждани имат много добра перспектива за туризъм и отдих предвид факта, че могат да посетят страната без виза.

И освен курортите, в които можете на воля да се поглезите, Пуерто Рико залага все повече на екотуризма – пътувайте зелено, яжте зелено, спете зелено, бъдете еко, пише MNN.

Резерватът "Ел Юнке" е основната зелена туристическа атракция на карибския остров. Паркът е разположен на територия от 28 хил. акта, като в него има над 200 дървесни вида, а повече от 20 от тях са уникални и могат да бъдат видени само там. Климатът е прохладен, а екопътеките са в изобилие. Има специални агенции, които организират екскурзии в парка само за хора, желаещи да обърнат конкретно внимание на флората му.

Естествено, когато сме на остров, основните атракции са свързани с морето. И Пуерто Рико не прави изключение – постете остров Кулебра. Това е малка ивица земя, където можете да видите големите морски костенурки в тяхната естествена среда. Там те гнездят, а властите в Пуерто Рико изпълняват специален проект, посветен на опазването на популацията им.

Други морски атракции са биолуминисцентният залив до Виекуес, както и остров Каха де Муертос. И двете места за защитени зони, където можете да се докоснете до дивия живот на Пуерто Рико.

Какво обаче е екотуризма без органична храна? За да вкусите Пуерто Рико, отидете в град Агуадила. Там можете да се насладите на пуерториканската кухня в ресторант Natural High Cafe, който е известен с вегитарианските си специалитети. На споменатия вече остров Кулебра можете да опитате кухня, която залага на прясната храна – всъщност блюдата се приготвят от продукти, които се берат директно от градините на ресторантите например. Самите градини се напояват капково с цел пестене на вода.

Всеизвестен факт е, че доста от курортите в Пуерто Рико имат международни зелени сертификати. Типичен пример е Hix Island House – хотелът използва соларни панели, за да осигурява електричество и отвежда използваната вода от душовете за напояване на градините си.

А за тези, които обожават къмпинга, места, където да го практикуват, има в изобилие. Средната цена е около 20 долара на нощ.

По отношение на транспорта столицата Сан Хуан разполага с добра железопътна и автобусна мрежа. Но като цяло има какво да се желае в това отношение извън Сан Хуан. Повечето туристи използват коли под наем, за да се придвижват. Има обаче и маршрутки, които можете да разпознаете по буквата "P" в номера – при тях тарифите са фиксирани и не се променят, за разлика от тези на такситата.

Водещи

Най-четени