Пътуваме повече към Австрия, Италия и Франция 27.01 | 17:25

Намаляваме посещенията в Македония, Турция и Русия

От iNews.bg

С над 12% са се увеличили пътуванията на българия в чужбина през декември миналата година спрямо същия месец на предходната година. Увеличение на пътуванията е отчетено към Австрия - с 65,7%, Италия - с 46,5%, Франция, Гърция, Германия, Сърбия, Обединеното кралство и други. Същевременно намаляват пътуванията към бившата югославска република Македония - с малко над 14%, Турция, Русия.

Всяко второ пътуване в чужбина е било с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Следват пътуванията със служебна цел и с цел почивка и екскурзия. В сравнение с декември 2013 г. сe регистрира увеличение при пътуванията със служебна цел и с други цели, докато тези с цел почивка и екскурзия намаляват.

Най-често на гости, обучение или посещение на мероприятие българите са пътували към Русия и Гърция, със служебна цел – към Брюксел, а за почивка и екскурзия – към Италия и Испания.

През декември 2014 г. посещенията на чужденци в България са паднали с 6% спрямо година по-рано, отчитат от НСИ. Регистрирано е увеличение на посещенията със служебна цел и с други цели, докато посещенията с цел почивка и екскурзия намаляват.

От данните става ясно, че всеки втори чужденец, посетил страната ни е бил от ЕС. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Испания, Италия, Германия, Чешката република, Обединеното кралство, Гърция, Румъния. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Словакия, Унгария, Австрия и други.

Увеличават се и посещенията на граждани от групата "Други европейски страни”, които не са в ЕС. Най-голям е ръстът на гостите от Турция.

Водещи

Най-четени