Свободното къмпингуване остана без регламент това лято 28.06 | 11:40

Работна група продължава да умува по понятията в Закона за туризма

От iNews.bg

Разнебитени бунгала, строителни отпадъци и автогробище оформят пейзажа около емблематичните за Черноморието ни къмпинги "Каваците" и "Смокиня" в близост до Созопол в началото на летния туристически сезон. Същевременно работната група по Закона за туризма продължава изчистването на понятията в закона, свързани с т. нар. свободно къмпингуване, като следващото заседание е насрочено за 12 юли, предаде БНР.

"Къмпингуването ще има своята регламентация и дефиниция в Закона за туризма", коментира за националното радио Александър Василев, председател на неправителствената асоциация за къмпинг и караванинг.

"Все още няма разрешение на свободното къмпиране при спазване на изискванията за опазване на околната среда. Първоначалният проект на закона забраняваше изцяло свободното къмпингуване", припомни Василев. И направи аналогия с Европа, където по думите му има близо 1,5 милиона кемпери, а във Франция къмпинг-туризмът е най-разпространен.

"Привърженици сме на термина "свободно", а не "диво" къмпингуване. "Дивото" къмпингуване предполага да изсечем половината гора и след това да я запалим, което няма нищо общо с нашия начин на почивка" той.

 

Според Василев изграждането на един къмпинг е много по-лесно и евтино от струпването на грамади бетон по Черноморието.

Водещи

Най-четени