Ски курортите ни №1 по цени в Европа 05.11 | 10:44

Туристическа търсачка обяви пистите на Витоша за най-евтини, Пампорово и Банско също влизат в топ 6

От iNews.bg

Големите български ски курорти са в топ 10 на Европа, ако любителите на зимните спортове искат да се отдадат на хобито си за по-малко пари. Освен това дестинация у нас е абсолютният №1 в това отношение. Става дума за пистите на Витоша. Това твърди електронното издание на германския вестник "Билд", като се позовава на данни на туристическата търсачка HomeToGo. Авторите на сравнението уточняват, че са пресметнали дневните разходи за настаняване във ваканционни вили и къщи за гости (до 4 души) и за дневна ски-карта през февруари. Сметките им обхващат водещи курорти в отделните страни, предаде "Дарик".

Повечето писти в планината над София са лесни, има и някои по-стръмни. Тук няма единна ски-карта, на ден за пързаляне скиорите трябва да заделят 18 евро, отбелязва изданието. С общи разходи от 69 евро на ден (включително настаняване) това е най-изгодният ценово курорт в Европа.

Сред най-изгодните 10 в списъка попадат още Банско (на 4-о място) и Пампорово (6-о). Тук е и руският зимен курорт Красна Поляна (до Сочи), както и чешкият Божи Дар. Изненадващо сред евтините дестинации е френският курорт Метабие, разположен близо до границата с Швейцария.

Най-скъпо на любителите на ските ще им излезе в Австрия, Франция и Швейцария. В прочути курорти като Цермат, Зьолден и Куршевел трябва да си приготвят 500 до 600 евро на ден. Рекордьор е Лех ам Арлберг с общи разходи от 648 евро на ден, или повече от 9 пъти по-скъп от Витоша, пише "Труд".

Най-евтиното предложение от Австрия е Бад Хофгащайн - 136 евро за настаняване и 52 за ски карта или общо 188 евро на ден. Това е значително по-малко от най-изгодния зимен курорт в Швейцария - Интерлакен - 253,66 евро на ден (219 за настаняване и 34,66 за ски карта).

Най-скъпият зимен курорт в Италия - Кортина д’Ампецо, дори не попада сред топ 10 в тази категория със 268 евро дневно (37 за ски карта и 231 за настаняване). Най-ниски цени за скиорите предлага Фолгария - 97 евро настаняване и 40 ски карта или общо 137 евро.

Проучването включва и зимни курорти от Чехия и Полша. Известният полски курорт Закопане е сред относително евтините със 137,40 евро дневно (107 настаняване и 30,40 ски карта). Шпиндлеров Млин в Чехия е значително напред - 180,05 евро (146 настаняване и 34,18 ски карта). Заради географското си положение някои от планинските курорти в Чехия вече се радват на добра снежна покривка и пистите в тях са отворени още от средата на октомври. Традиционно ски сезонът в големите български курорти ще бъде открит през декември.

Между 5 и 10% повече туристи да посетят страната през предстоящия зимен сезон очакват от Министерство на туризма. Според разчетите традиционно интерес има от съседните държави Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Повече туристи очакваме и от Великобритания и Германия, регистрираме нарастване на записванията от Белгия, Австрия и Италия.

Водещи

Най-четени