София и Скопие ще правят Балкански туристически маршрут 23.11 | 15:21

Дни на Македония в България и обратното договори Ангелкова с Кочо Ангушев

От iNews.bg

Работна група между Република България и Република Македония ще създава общ Балкански туристически маршрут. Това стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония. Те разговаряха след съвместното правителствено заседание, което се проведе днес в Струмица.

Ангелкова информира, че двупосочният обмен на туристи е много добър. И поясни, че Македония е сред водещите туристически пазари за България. В периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, като се отчита 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. Така Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България пазари, обясни министърът.

Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят черноморските курорти, но също така има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, стана ясно още от думите й. В Македония имате приятели, а България има какво да покаже на посетителите си, коментира от своя страна Ангушев.

Относно предстоящия зимен сезон министър Ангелкова посочи, че очакваме ръст на туристите, като сред основните пазари, от които идват гостите е имено Македония. Имаме желание да организираме съвместна среща между български и македонски кметове на общини, в които се намират зимните ни курорти, заяви министърът. Тя допълни още, че двустранни разговори е добре да се проведат и между туроператори, които ще помогнат за реализиране на Балканския туристически маршрут. Министър Ангелкова обясни, че иновациите в сектор туризъм са важен фокус в работата на министерството и страната се представи с дигитален 3D принтер на професионално изложение в Лондон. България се рекламира и от телевизионни канали, като CNN и Travel Chanal, заяви още министърът.

Планира се и провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България. Предвижда се и организация на опознавателен тур на македонски журналисти и туроператори.

Водещи

Най-четени