Стоянович ще търси евросредства за Плиска 30.08 | 21:38

Манастирският комплекс може да се превърне в привлекателна туристическа дестинация

От Елица Елефтерова

За консервацията на Плиска ще се търсят средства по европейски проекти. Това е заявил министърът на културата Петър Стоянович, съобщават от пресцентъра на ведомството, цитирани от БТА.

Той е посетил музея на средновековната столица Плиска  и Природо-археологическия резерват Кабиюк, който се намира на 13 км от Шумен. Последните открития по тези места е представил проф. Станислав Станилов, който дълги години ръководи  разкопките в археологическия резерват Плиска.  

Проф. Станилов е обърнал внимание на необходимостта от средства за консервация на каменния площад от IХ -Х в. в Плиска, тъй като има опасност плочите да бъдат увредени от атмосферните влияния.

Според Стоянович необходимите средства могат да бъдат осигурени по европейски програми и усилено ще се търси тази възможност. По думите му трябва да се осъществи и идеята манастирският комплекс да се превърне в привлекателна туристическа дестинация.  

Петър Стоянович е видял и резултатите от последните разкопки при Кабиюк, които се финансират по проект от фонда "Научни  изследвания".


 

Водещи

Най-четени