Туризмът е една от най-бързо развиващите се индустрии в света 14.03 | 13:54

До 2012 г. един на всеки 10 души ще работи в сферата на туризма

От Елена Кирилова

Според Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) туризмът се радва на голям напредък и е една от най-бързо развиващите се индустрии в света, въпреки че много страни все още се борят с икономическитe трудности, съобщава tourism-review.com.

Според данните, въпреки доскорошния спад в туризма, се очаква той да нараства средно с по 3% годишно през следващите години, стига правителствата да изиграят картите си правилно. Тъй като туристическата индустрия предоставя толкова много работни места и допринася за по-висок БВП на повечето страни, те трябва да са готови да подкрепят развитието й.

Наличието на държави като Бразилия, Русия, Индия и Китай, които се радват на значителен икономически напредък, както и тенденцията гражданите на развитите страни да пътуват до нови дестинации, са сред основните причини за бързото развитие на сектора.

Според прогнозите, ако подобренията и растежът продължат със сегашния си темп, до 2021 г. един на всеки десет души трябва да работи в някоя от областите на туризма.

Все пак има определени условия, за да бъде постигнато това, като някои от тях са извън контрола на човека.  

На първо място, извънредни събития като облаци от вулканична пепел и наличието на цунами трябва да бъдат рядкост. Също така икономическа криза в световен мащаб трябва да се избягва. Освен това правителствата трябва да действат за намаляването на тежестта на визите и другите бюрократични пречки, които не насърчават туристите да посетят дадена страна.

Подобен проблем може да бъде открит в Русия, където голяма част от туристите недоволстват от бавния и скъп процес по подаване на молба за виза. Индия и Китай, от своя страна, трябва да се уверят, че техните политики по отношение на входящия и изходящия туризъм ще останат по-снизходителни.

Водещи

Най-четени