Туристи пак ще летят със „Союз“ в Космоса 13.01 | 14:58

Space Adventures подновява туристическите полети до МКС

От Любомир Тасев

Американската компания Space Adventures, която се занимава с развитието на идеята за космически туризъм, сключи договор с руската агенция Роскосмос и ракетно-космическата корпорация "Енергия", съобщава РИА Новости.

Споразумението предвижда руски кораби "Союз" да транспортират всяка година до трима туристи до Международната космическа станция (МКС) и обратно, се казва в съобщение, поместено на сайта на компанията.

С това ще бъдат възобновени туристическите пътувания до МКС, които бяха преустановени през 2009 г., заради увеличение броя на астронавтите и космонавтите на борда на станцията и съответно липса на свободни места в полетите.

От Space Adventures отбелязват, че възможността за подновяване на туровете се е появила и във връзка с увеличения броя на произвежданите "Союз"-и – от четири на пет модула годишно.

Ръководителят на програмата за пилотирани полети на Роскосмос Алексей Краснов каза, че производството на един кораб повече всяка година ще осигури свободни места за туристи и по-голяма гъвкавост в графика на полетите до Международната космическа станция.

Последният турист на борда на МКС бе канадският милиардер и основател на Cirque du Soleil Ги Лалиберте. Пътешествието му струваше 40 млн. долара.

 

Водещи

Най-четени