Туристите ще стигат по-лесно до Трапезица 21.10 | 15:10

Монтиран е пътнически лифт

От Цанка Донкова

На хълма "Трапезица" във Велико Търново става по-достъпно място за желаещите да го посетят. Причината е, че е монтиран пътнически лифт, с който туристите ще могат да се качват и да разглеждат забележителностите.

Хълмът "Трапезица" е естествена крепост, заобиколена от трите си страни от реката. Главният вход на Трапезица се е намирал на южната страна и е бил свързан с Царевец чрез мост над р. Янтра срещу църквата "Св. 40 мъченици”. Към този вход е водел каменен път изсечен в скалата и достигащ до южната порта, следи от която са запазени и досега.

Сега, благодарение на новото съоръжение, хората ще могат по-бързо изкачат на хълма и да се докоснат до историята му.

Лифтът е изграден по проект на стойност 4, 6 млн. лв., спечелен от Министерството на културата с финансиране по ОП "Регионално развитие.

"Изградена е подпорна стена, монтиран е лифт тип "фуникулер", както и художествено осветление. Трасето, по което ще се движи съоръжението е с дължина 135 метра и наклон 30 градуса, вместимостта на кабината е за до 25 души", съобщи изпълнителят на проекта инж. Любомир Шербетов.

Лифтът се движи със средна скорост от 1,6 метра в секунда и ще стига от подножието на хълма до върха за по-малко от две минути, уточниха изпълнителите. Той ще бъде част от мащабен проект за превръщането на историческия хълм в туристически продукт и ще бъде въведено в експлоатация след цялостната му реализация.

За укрепването на западната и източната стена на хълма и довършване на инфраструктурата са необходими още 1,5 млн. лв., които са одобрени от правителството и трябва да бъдат отпуснати от републиканския бюджет, допълва БТА.

Водещи

Най-четени