Туристически бижута, които да посетим, преди да е твърде късно 27.05 | 16:18

Шест дестинации, които са застрашени от промените в климата и човешкия фактор

От Диана Цветкова

Знаем си, че Земята е прекрасна планета с уникални места, които можем да посетим по всяко време, стига да имаме възможност. И, тъй като тези приказни кътчета си съществуват, откакто свят светува, си мислим, че ще ги има винаги. Но грешим.

Климатичните промени и разрушителните действия на хората излагат на риск много уникални места и цели екосистеми са пред изчезване. В галерията сме избрали шест дестинации – повечето любими на туристите, които могат да изчезнат или да се променят безвъзвратно в близките десетилетия.

Разгледайте снимките и, независимо дали ще посетите тези места, се замислете дали не можем да направим така, че да опазим околната среда и животът там да продължи.

Малдивите

Малдивите са една от най-мечтаните туристически дестинации. Но, спиращата дъха красота на атолите съвсем скоро може да е само история, заради глобалното затопляне, топенето на ледените шапки и покачването на Световния океан.

Малдивите са "най-ниската" държавата – най-високата точка на островите е 2,3 метра над морското равнище. В последните 100 години нивото на океана в района се е надигнало с 20 сантиметра, а според някои прогнози е вероятно около 2050 г. Малдивите да изчезнат напълно.

Затова през 2008 г. президентът на страната анонсира план за купуване на земи в други държави, например Индия и Австралия, където населението на Малдивите да се засели, ако прекрасните атоли потънат. Иначе годишно Малдивите се посещават от около 600 000 туристи.

Карибските коралови рифове

Девет процента от кораловите рифове са съсредоточени в Карибско море, а държавите в региона печелят между 3 и 5 млрд. долара годишно само от гмуркане и риболов. Сега обаче вторият по големина бариерен риф в света понася троен смъртоносен удар и неустойчивите екосистеми в него са застрашени от загиване.

Заради глобалното затопляне, се повишава температурата на морската водата, топлата вода нарушава растежа на коралите. Повишените нива на въглероден диоксид в атмосферата също се отразяват на рифовете – газовете се разтварят в морето, правейки водата по-киселинна, което нарушава способността на коралите да изграждат нови "скелети".

В допълнение, промените в климата, допринасят за по-честата поява на урагани и силни бури в Карибския басейн, които пък директно рушат рифа. Преди време еколози предупредиха, че Карибският риф, който е дом на хиляди морски видове, е застрашен от изчезване, а съдбата му вероятно ще бъде последвана и от Големия бариерен риф край Австралия.

Мадагаскар

Поради изолираното си разположение Мадагаскар е развил уникална природа, с животински и растителни видове, които не могат да бъдат видени другаде по света. Тропическите гори в Ацинанана, включващи шест национални парка, са дом на над сто застрашени и редки видове.

Тропическите гори са изключително важни за поддържането на екологичните процеси, които са жизнено важни за уникалното биоразнообразие на Мадагаскар. Те обаче страдат от бракониерството, ширеща се сеч и последвало обезлесяване. Според някои експерти, ако това продължи горите могат да изчезнат в следващите 35 години.

Тропическите гори в Ацинанана са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство в опасност.

Гренландия

Най-близката до Северния полюс суша – Гренландия, в последните години търпи невероятни промени. Северният остров има уникален релеф с крайбрежия, разчленени от множество фиорди, и скалисти полуострови, от чиито стръмни брегове се спускат ледници.

Тук обаче глобалното затопляне се усеща по-бързо, отколкото на всяко друго място на Земята. Ледовете се топят, глетчерите се разпадат, а през 2007 г. край източния бряг на Гренландия се появи нов остров.

Учени предупреждават, че ако глобалното затопляне продължи със същите темпове, топенето на гренландските ледници ще повиши нивото на Световния океан с близо метър в следващите 100 години. Нещо повече, ако топенето продължи, то може да "изключи" топлите течения в Атлантическия океан и да потопи Европа в нова ледникова епоха. 

Алпите

Изглежда климатичните промени няма да простят и на най-предпочитаната за ски планина в Европа – Алпите.

Заради глобалното затопляне ледниците на Алпите се свиват с безпрецедентна скорост. Ледената шапка на Мон Блан се е свила с 45 см за последните няколко години. В свой доклад ООН посочва, че, ако темповете се запазят, половината от ски курортите ще трябва да затворят поради липса на сняг.

Ски пистите в един от най-атрактивните курорти в австрийските Алпи – Кицбюел, например са застрашени от изчезване заради сравнително ниската надморска височина – 760 метра. За да забавят процеса на топене на снега, властите покриват глетчерите с бели светлоотразителни платна. Експерти обаче предупреждават, че платната, както изкуствения сняг, са само временни решения, които няма да имат голям ефект.

Тадж Махал

Най-известната туристическа дестинация на Индия – Тадж Махал, докарва в страната между два и четири милиона туристи годишно. Архитектурният шедьовър обаче скоро може да остане само красива картина от туристическите картички.

Властите обмислят да затворят гробницата за обществено ползване, за да я предпазят от уврежданията, които милионите човешки стъпки ѝ нанасят.

В момента туристите могат да се разхождат из целия Тадж Махал и неговите градини, но в опит да намалят замърсяването властите забраниха трафика в близост до комплекса. Сега посетителите трябва да хванат електрически автобус или да ходят пеша, за да стигнат до комплекса.

Същевременно експерти отбелязват, че понижаването на нивото на близката река Ямуна се отразява на дървените основи на двореца, а замърсяването на въздуха и многото туристи разрушават стените на комплекса.

Водещи