Турците потопиха цял Airbus до Кушадасъ, правят водалазен център 06.06 | 15:26

Комшиите се борят отчаяно и с всички възможни средства да привлекат туристи

От iNews.bg

Какво ли не правят турците, за да привлекат повече туристи при този катастрофален летен сезон, който им се очертава. Причините за това са тоталният отлив на руски летовници след разрива в отношенията между Москва и Анкара. По-страшното обаче е, че туристите по света не искат и да чуят за почивка в Турция, в който терористичните атентати вече са ежедневие и отнеха живота на десетки чужденци.

Турските власти взеха необичайно решение, за да привлекат платежоспособни гости по егейското крайбрежие. Комшиите потопиха цял пътнически самолет Airbus А300, за да го превърнат в атракция за водолазите и районът да стане притегателен за любителите на гмуркането.

Огромният самолет с размах на крилата от 44 метра беше поставен праз уикенда на дъното на морето край известния турски курорт Кушадасъ в провинция Айдън, пише турският в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Идеята е огромната машина, поставена на дъното, да служи като риф и да привлича различни представители на флората и фауната, а заедно с това и феновете на гмуркането.

Самолетът Airbus е на 36 години и е купен от община Айдън за сумата от 270 00 турски лири (93 000 долара).

"Нашата цел е да направим Кушадасъ център за подводен туризъм", заяви кметът на Айдън Йозлем Черчиоглу.

Досега три други по-малки самолети бяха потопени край бреговете на различни турски курорти през последните години с надеждата, че по този начин ще се стимулира туризма в страната. За първи път обаче Турция решава да постави на дъното на морето толкова голям самолет.

 

Правителството се надява, че тази атракция ще привлече в курорта до 250 000 души - местни и чужди туристи.
По данни на Министерството на културата и туризма на Турция през април страната са посетили 1,75 млн. души, което е с 28% по-малко, отколкото през април миналата година.

Най-много са намелели туристите от Русия - от 150 000 на 31 000 души.

Между другото още преди няколко години и у нас край бреговете на Варна бе потопен със същата цел старият правителствен Ту-134 на последния комунистически диктатор Тодор Живков.

Водещи

Най-четени