Увеличават минималните застрахователни суми при туристически пътувания 24.04 | 21:03

При сегашните прагове не могат да бъдат покрити искания на пътуващите

От Деляна Петкова

По време на днешното правителствено заседание беше променена наредбата за задължителните застраховки, покриващи отговорността на туроператора. Целта на тези промени е повишаване на защитата на потребителите на организирани туристически пътувания, съобщиха от правителствената информационна служба.

Промените засягат скалата на декларирания оборот, спрямо който се определят минималните нива на застрахователните суми.

Едновременно с това се увеличават конкретните изискуеми минимуми за застрахователните суми, като най-ниското ниво при групово туристическо пътуване става 50 хил. лева. Най-ниското ниво за туроператорите, организиращи туристически пътувания с включени чартърни полети в тях, пък ще бъде е 500 хил. лева. Промените засягат още и най-високото ниво - то ще бъде 1,4 млн. лева.

Новите не предвиждат минимални прагове за застрахователната премия, както беше досега, поради съществуващото към момента противоречие с принципите и изискванията на Кодекса за застраховането.

Сега действащата наредба е в сила от януари 2003 година. Според анализите предвидените минимални нива на застрахователни суми не съответстват на състоянието на туроператорските компании в момента. Така се оказва, че те не могат да покрият исканията на пътуващите, ако настъпи застрахователно събитие.

Предвижда се проектът да влезе в сила от момента на обнародването му в "Държавен вестник”.

Действащите към датата на влизането му в сила застрахователни договори следва да бъдат анексирани или подновени спрямо новите прагове в двумесечен срок.

Водещи

Най-четени