Уикенд идея: Родопският Стоунхендж 16.03 | 10:25

Белинташ се намира в Източните Родопи, посетилите го твърдят, че усещат особена атмосфера и емоции там

От Нели Минчева

Родопската местност Белинташ е една от множеството малко познати дестинации в България, които същевременно са наситени с атмосфера на мистичност, легенди и положителна енергия.

Сравняват Белинташ със Стоунхендж, наричат го древнотракийска обсерватория, пристан на Ноевия ковчег, едно от 4-те свещени места, разположени в квадрат на картата... Със сигурност е място, което има с какво да ви заинтригува.

Белинташ е скален масив в Източните Родопи с площ 2,3 хектара. Името му означава "добра, бяла скала" или още "камък на познанието". Местните легенди и множество научни изследвания го свързват с тракийската цивилизация, астрономията и култа към бог Сабазий, а естествени образувания под формата на халки според други предания са служили за привързването на Ноевия ковчег, който е намерил спасение от потопа точно на това обгърнато с мистика и до днес място.

Не е доказано, разбира се, но много хора, почувствали енергията на скалите и местността, са склонни да подкрепят твърденията, че тук преди хиляди години са кацали представители на извънземни цивилизации, а скалният състав (вулканични скали, предимно риолит), подобен на този на Стоунхендж, е предпоставка за догадки дали двете места не са свързани в мрежа на друидите.

Дори и да не вярвате на нито една от тези хипотези, твърде вероятно е да останете омагьосани от красотата и спокойствието на Белинташ и околностите му. На скалата има запазени множество обредни знаци, издълбани улеи, които според археолозите представляват доста подробна звездна карта, както и два резервоара за вода.

Песните на редки видове птици, които гнездят в околностите, са единственият звук през топлата част на годината, който се прокрадва в приказната тишина. Мястото е със силно енергийно поле и доказателство за това е не само "необичайното" поведение на компасите, но и зарядът, емоционален и дори физически, който посетителите отнасят със себе си.

В околността има и няколко места за настаняване, запазили автентичния дух на планината и нейните обитатели. В последните години няколко от махалите в околността бяха превърнати в китни хотелски комплекси – Чотрова махала, Старите къщи, вилно селище Сабазий. Ще имате възможност да се настаните в истинска родопска къща, обзаведена в традиционния стил с допълнение от всички удобства, а в механите ще си припомните вкуса на бабините закуски и ще опитате местните специалитети пататник, клин, марудник, приготвени пред очите ви от гостоприемните домакини.

Освен Белинташ в близката околност може да посетите местностите Кръстов връх, Караджов камък, Хайдушки камък, тракийските светилища Саръ Кая и храма Утроба. Сред най-приятните дейности са ездата и велопреходите, така ще имате възможност сами да изследвате планината, за да намерите своето обяснение на мистериите и да намерите причини да се завърнете тук отново.

Дотам се стига сравнително лесно през цялата година – след излизане от Асеновград се пътува около 30 км през селата Червен, Горнослав и Орешец, а на разклона за с. Мостово се отбивате наляво към махалите Врата, Кабата и Чотрова. От местността Чотрова чешма започва маркирана пешеходна пътека към Белинташ.

Водещи

Най-четени