Уикенд идея: "Рожен" – сред звезди и планини 28.12 | 09:29

Позволете си една разходка сред красотата на природата и космоса

От Филипа Тодева

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" е открита официално на 13.03.1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980 г.

Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн. лв.) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

Сигурно знаете, че освен научен център Националната астрономическа обсерватория на Рожен е и чудесно място за туристите.

Ако вие сте ентусиасти и не сте от типа туристи, за които е достатъчно просто да се настанят на опашката за all inclusive, ако обичате предизвикателствата, планината, ако жадувате да научите нещо ново, и естествено, ако се вълнувате от истинската същност на звездите, то "Рожен" е вашето място.

Там астрономите са вашите гидове. Един от тях е Янко Николов, който, както се казва, ще ни въведе в обстановката.

С какво привлича "Рожен" обикновения човек? "Зависи какво очаквате, ако е евтин алкохол, няма да го получите", шегува се Николов.

Обсерваторията се посещава от всякакви хора. Понякога това са хора, които са имали интерес към космоса като деца, но са поели друг път на развитие и по-късно интересът им се е върнал. Друг път любопитството към космоса тласка човек към НАО. А понякога – просто желанието да се види красотата на Родопите.

707133

Туристите наблюдават през малък телескоп. И в същото време другите телескопи работят и събират уникален научен материал. Посетителите могат да наблюдават различни звездни купове, мъглявини, планети и галактики.

"Човек изведнъж откъсва погледа си от чисто земните проблеми и вижда малко по-надалеч. Това наистина помага", споделя астрономът.

Някои дори решават, че НАО "Рожен" е мястото, на което да прекарат празниците. Добре е посетителите да се обадят предварително и ще могат да наблюдават през малкия телескоп.

"Е, той е малък, но всъщност е достатъчно голям, за да могат да се видят интересни неща. В момента се вижда Юпитер, Плеядите, има какво да се види", подчерта Николов.

Кое е най-интересно на туристите? По думите му за всеки е различно.

Обикновено учените разказват историята на астрономията от Галилей до днешно време. Беседата продължава около час и човек наистина добива представа за тази наука. След това има въпроси.

Николов описва като най-любопитни са децата. "Имал съм случаи на деца, които могат да прекарат цялата вечер с мен, без да им омръзне. Тези разговори често отключват любопитството им и могат след време да се занимават с тази наука, да четат и питат. Това е шанс за човека, който иска да се развива", смята той.

В мига, когато застане зад телескопа, човек не знае какво ще види. Може да има облаци и да не видите нищо. Но е възможно и да ви се случи нещо вълнуващо – да видите интересни звездни купове, съзвездията, за някои е пленителна даже и Луната. След няколко месеца очакваме и красива комета да наблюдаваме на небосвода.

"Понякога се е случвало да наблюдаваме явление , които се развиват бързо във времето – например избухване на звезда, при което за няколко часа тя си повишава блясъка около милион пъти." Тогава ще се чувствате също както астрономите - "Да можеш да проследиш такива явления така те зарежда с ентусиазъм. Това са моментите от работата, в които се радваш, че работиш точно това. Ние работим заради тези моменти, които ни носят заряд и той остава, дори понякога да работиш в по-скучна среда, по-трудна", споделя Николов.

Най-четени