Уикенд идея: Сред вековните стени на Загреб 21.02 | 09:05

Градът е място, създадено само за разходки и за пиене на кафе

От Ралица Василева

Хърватското крайбрежие е добре познато, но споменаването на столицата на страната – Загреб, все още поражда въпроса "Заслужава ли си да се ходи там?". Отговорът е – да, заслужава си. Загреб е живо и интересно място, създадено само за разходки и за пиене на кафе. Да, кафенетата му са винаги пълни с хора, музеите му са интересни, а архитектурата е понякога странна комбинация от австро-унгарски заврънтулки и сякаш дялан с тесла соц стил.

Стъпите ли в Загреб за първи път, непременно посетете някои от най-емблематичните му храмове.

Кулите на катедралата "Света Богородица” се забелязват от всяка точка на града - тя е най-високата сграда както в Загреб, така и в цяла Хърватия. Побира цели 5000 души, а двете й кули са почти близнаци, защото имат 1 м разлика във височината си. Северната е висока 105 м, а южната - 104 м.

Църквата "Свети Марк” пък си има необичаен покрив – цветно пано от плочки, на което са изобразени гербът на Загреб и този на Хабсбургското хърватско кралство.

От музеите си заслужава "Мимара”, който съдържа изкуство от всички краища на града, голяма част дарено от частен колекционер. Археологическата колекция съдържа предмети от Египет, Месопотамия, Персия, Гърция, Рим.

Паркът Максимир ще ви напомни на старите английски градини. Има си алеи за тичане и колоездене, езерца, кафенета и ресторанти. Децата ще се забавляват в зоопарка с панди, лъвове, мечки, кенгура, крокодили и други животни.

Не пропускайте и Каменната портам която някога е била вход към града. В самата порта, в покрита с решетка ниша, ще видите статуя на Дева Мария с Младенеца. Вярва се, че тази статуя има чудодейна сила и сбъдва желания.

И ако всеки ден по обяд чувате странен гърмеж, не се тревожете – той идва от кулата Лотршак. Според легендата, крал Бела IV разпорежда завещаното от него оръдие да се използва ежедневно. И от януари 1877 г. всеки ден, точно по пладне, от оръдието се произвежда изстрел. Смята се, че така, освен спазването на кралското нареждане, се осъществява и синхронизиране на градските часовници.

Дойде ли лятото, Загреб като че ли поопустява, но това е само на пръв поглед. Просто всички са на езерото Ярун - това е "морето” на Загреб и тук има по нещо за всеки. Можете да плувате, да се печете на пясъка с напитка от многобройните барове и кафенета или да се забавлявате във водата с уиндсърф, гребане, водни ски, водни колела, а в зоната с кея можете да ловите риба. На сушата има големи игрища за плажен волейбол, футбол, голф, както и дискотеки на открито.

А зимата потокът от жители на Загреб се насочва към намиращата се наблизо планина Медведница, където се карат ски. В планината се намира и крепостта "Медведград”.

И една любопитна дестинация: Музеят на разбитите сърца. Този музей е единствен по рода си в света. Тук ще разберете хиляди истории за разбитата любов на двойки от целия свят. Ще видите предмети, свързани с различни емоции: счупени рамки със снимки в тях, потрошени съдове и вази, сватбени рокли, счупени телефони, забравени плюшени играчки.

Открийте още идеи за уикенда в Peika.bg.

Водещи

Най-четени