Фукушима посрещна първите си туристи след бедствието 22.05 | 11:18

Близо 40 души ще обиколят засегнатия район

От Елена Кирилова

Група от китайски туристи пристигна в града Иуаки в неделя (20 май) и стана първата туристическа група от континента, посетила префектурата Фукушима след голямото земетресение в Източна Япония.

Посетителите са кацнали на летището по-рано днес и са се придвижили с автобуси до курортния град, съобщава Japan Times.

Групата се състои от около 40 души, а близо 20 представители на китайската туристическа индустрия също планират да посетят района.

Междувременно префектурата се бори със слуховете за радиация, предизвикана от най-тежката ядрена катастрофа в света след случилото се в Чернобил. Масивното земетресение и цунами, предизвикаха доведоха до ужаса с електроцентрала Фикушима 1.

Днес местната власт се надява посещението да помогне за преодоляването на негативизма и да привлече повече китайски туристи.

Уанг Зенгхуа, председател на нискобюджетната авиокомпания Spring Airlines, лично ръководи групата, чието посещение отбелязва и 40-тата годишнина от нормализирането на дипломатическите отношения между Китай и Япония.

По думите на Уанг авиокомпанията е направила предварително проучване на префектурата и заяви, че няма ядрено замърсяване.

"Докато Фукушима се възстановява и тук-там се осъществяват реконструкции, тя страда от вредните слухове, които удрят директно туризма. Тази обиколка ще бъде попътен вятър за туризма във Фукушима”, заяви заместник-губернаторът Фумио Мурата.

Уанг обеща да се опита да увеличи броя на китайските туристи в префектурата, като твърди, че Фукушима е "красива, безопасна и прекрасна туристическа дестинация”.

От днес първата група туристи в района ще започне обиколката на живописни места, преди да се завърне в Шанхай на 24 май.

Водещи

Най-четени