Хотел на слънчеви батерии посреща гости в Пуерто Рико 14.01 | 13:51

Hix Island House използва дъждовна вода и енергия от слънцето, но няма климатик

От Любомир Тасев

Проектиран и построен през 2000 г. от архитекта Джон Хикс, специалист в изграждането на енергоефективни сгради, които използват природните дадености на района, Hix Island House on Vieques е малък комплекс от красиви хотелски постройки, предлагащи на гостите общо 13 апартамента.

В поредица, посветена на карибски дестинации, британският вестник Daily Telegraph обръща внимание на "зеления" проект, реализиран от Хикс в Пуерто Рико.

Всеки от апартаментите в Hix Island House on Vieques се захранва от слънчева енергия и използва дъждовна вода, загрявана от слънчевите лъчи. В кухнята туристите ще открият домашно приготвен хляб и конфитюр.

Няма обаче нито телевизор, нито телефон, да не говорим за климатична инсталация.

Гостите на комплекса са предимно загрижени за опазването на природата двойки, които идват, за да се излежават на хамаците, да се топнат в басейна, да правят упражнения по йога и да се поразходят по околните хълмове.

Ако все пак не държите почивката да мине с нулеви емисии на CO2, може да наемете кола, за да обиколите острова или да посетите плажовете по крайбрежието.

През следващата зима (която едва ли ще се усети в Пуерто Рико) собствениците на Hix Island House on Vieques възнамеряват да отворят новия си хотел Casa Solaris, в който ще има шест самостоятелни апартамента и изобщо няма да бъде включен в електрическата мрежа.

Система, улавяща енергията на слънчевите лъчи ще произвежда електричество за топлата вода, енергоспестяващите крушки и икономичните уреди по стаите.

Водещи

Най-четени