Цацаров разпореди проверка законни ли са таксите, събирани в Слънчев бряг 20.09 | 10:51

От дружеството с преобладаващо държавно участие са налагали неправомерно плащания на курортистите

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховна административна прокуратура и Окръжна прокуратура - Бургас да извършат проверка дали са законни събираните плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др. от страна на "Слънчев бряг” АД и на Община Несебър.

Проверката е по реда на надзора за законност на дейностите, извършвани на територията на к.к. "Слънчев бряг" за времето на активния летен сезон 2016 г. , съобщиха от прокуратурата.

При преглед на правния статут на дружеството, 75 % от капитала на което е държавна собственост, Окръжна прокуратура - Бургас е установила, че "Слънчев бряг" АД не е административен орган, т.е. не е част от изпълнителната власт. Въпреки това Съветът на директорите на това дружество, чрез свои актове, е въвело редица изисквания за извършване на стопанска дейност, с които се въздейства едностранно в правната сфера на неограничен кръг лица.

Издалият акта правен субект (СД на "Слънчев бряг" АД) не е оправомощеният от законодателя правен субект да формира валидно вола и така да упражни държавна власт. А щом липсва надлежно оправомощен субект, налице е липса на същностен елемент на акта и той е нищожен.

Извършената проверка е установила основания за предприемане на действия от страна на прокуратурата по отношение на четири решения на Съвета на директорите на "Слънчев бряг"АД. Решенията са издадени от некомпетентен орган – Съвета на директорите на к.к. "Слънчев бряг", а не от Община Несебър, поради което Окръжна прокуратура - Бургас ги е протестирала пред Административен съд – Бургас и е поискала обявяването им за нищожни. Атакуваните решения касаят промяна на статута на пътищата, собственост на "Слънчев бряг" АД, общите условия за ползването на инфраструктурата на комплекса и правилата за движение по неотворените за обществено ползване пътища, както и две решения за определяне на цените на предоставяне на права и услуги в комплекса.

На 01.03.2011 г., Съветът на директорите на "Слънчев бряг” АД е приел решение за промяна на статута на пътищата на "Слънчев бряг" АД като от отворени за обществено ползване, ги е променил в частни пътища, неотворени за обществен достъп. Със същото решение е одобрен и проект за "Организация на движение и обособяване на паркоместа за "Синя зона" в к. к. "Слънчев бряг – изток", като са въведени правила за движение по нея. По силата на това решение дружеството изисква заплащането на такси за ползването на транспортните и пешеходните алеи в комплекса.

От събраните в хода на проверката материали е установено, че тези пътища нямат статут на "частни пътища, неотворени за обществено ползване", а представляват публична общинска собственост. Те, съгласно Закона за пътищата, се управляват от кмета на съответната община, който има материалната компетентност от закона да постановява заповеди с оглед правилното ползване и управление на тези пътища. Според прокуратурата, Съветът на Директорите няма компетенции за промяна на статута на частните пътища на "Слънчев бряг" АД

Освен това с приемането на Общи условия и Правила за движение по неотворените за обществено ползване пътища в к.к. "Слънчев бряг – изток е приета формулировката «за сключването на сделки с трети лица за ползване на собствената на "Слънчев бряг" АД инфраструктура, срещу заплащане на дължимата цена на услугата на предоставянето». В тях са предвидени контролни режими, правила, права и услуги, които не представляват търговски сделки по смисъла на търговския закон. Търговското дружество не е административен орган, актовете им не представляват властническо волеизявление, съответно на административен акт, поради което са нищожни, смятат от прокуратурата.

СД на "Слънчев бряг" също така е актуализирал цените на предоставяните права и услуги за ползване на инфраструктура и цените за тях. Единственият оправомощен орган на територията на к.к."Слънчев бряг" да приема такива е Община Несебър. Община Несебър е регламентирала плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др., чрез подзаконови нормативни актове-наредби, приети с Решения на Общинския съвет. С атакуваните решения се дублират регламентираните от общината дължими такси, което е незаконно и недопустимо. Затова Окръжна прокуратура – Бургас е поискала и тези решения да бъдат обявени за нищожни, като издадени от некомпетентен орган.

Водещи