Чисти ли са басейните по Черноморието ни 21.07 | 18:07

От Кремена Бедерева

От началото на юни са извършени около 200 проверки на басейни за къпане в Бургас, съобщи за Радио "Фокус" говорителят на Регионалната здравна инспекция Елица Карагьозова.

До момента са взети 115 проби от водата за изследване на микробиологични и химични показатели.

Установените нарушения са свързани с несъответствия на водата по химични и микробиологични показатели. Установените отклонения в проби са в два обекта, лицата които ги стопанисват са поканени в РЗИ за предприемането на административни мерки.

В три обекта е осъществен контрол в пречиствателните съоръжения от експлоатиращите лица, които са предприели мерки за коригирането им. За момента са издадени две предписания за осигуряване маркировка на дълбочините на басейните.

До момента 13 са новорегистрираните басейни и шест са пререгистрирани.

При контролната си дейност на басейните екипите на РЗИ следят дали те са регистрирани, за наличието и състоянието на обслужващи помещения, наличие на душове, обозначаване дълбочините на басейна, режим на дезинфекция.

Карагьозова обясни, че основен елемент на контрола е качеството на водата за къпане в басейна. "За целта лицето, което извършва дейността съхранява дневник с регистрираните резултати по показател остатъчен хлор и протоколи от микробиологични и химични изследвания на водата от акредитирани лаборатории.

Водещи

Най-четени