Ще си сътрудничим с Черна гора за развитие на туризма 07.11 | 11:12

Двете държави правят екшън план за обмен на опит в този важен за тях бранш

От iNews.bg

България и Черна гора ще изготвят съвместно екшън план за обмен на опит в туризма. Документът ще бъде разписан и се очаква да бъде одобрен от страните през месец март 2018 г. Това стана ясно по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и Павле Радулович, министър на туризма на Черна гора. Двамата обсъдиха съвместни инициативи по време на най-голямото международно изложение за професионалисти в туристическата индустрия World Travel Market в Лондон.

Планът за действие ще се изготви от работна група, в която ще вземат участие представители на двете ведомства. Целите ще са базирани на Споразумението за сътрудничество в областта на туризма между България и Черна гора, което бе подписано през юни 2016 г.

Основен акцент в документа е задълбочаването на контактите и развитието на двустранните туристически връзки. Ще бъдат предприети и действия за по-доброто представяне на културно-историческите традиции, както и за улесняване на процедурите за обмен на туристи между България и Черна гора. Страните ще насърчават сътрудничеството в различни области по отношение на обучението на човешките ресурси в туристическия сектор, ще допринасят за взаимното участие в международни изложения, панаири, конференции и семинари, други международни рекламни, информационни и научни туристически събития.

Министърът на туризма на Черна гора заяви готовността на страната си да се запознае с добрите практики, които прилага България в сферата на инвестициите. Министерството на туризма създаде инвестиционна карта, в която влизат около 30 обекта. Целта е тя да бъде промотирана пред чуждестранни инвеститори, за да се насърчат и улеснят вложенията в сектора.

Радулович прояви интерес и към добрите практики, които прилага страната ни по отношение на зимния туризъм. "Сезон 2016/2017 г. беше най-успешен за туризма ни от влизането на България в Европейския съюз. Общият брой посещения на чуждестранни туристи бе 1,476 млн., като се постигна ръст от 19,6%. Очакванията са през предстоящия сезон тези резултати да се запазят, надградят и да постигнем устойчиво развитие", заяви министър Ангелкова.

Водещи

Най-четени