Югозападният регион иска да е целогодишна туристическа дестинация 01.04 | 11:50

Миниралните води, голфът и конният туризъм са предпоставки за развитието на целогодишен туризъм

От Ралица Стоянова

Югозападният регион на България трябва да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Около това мнение се обединиха участниците в заключителния семинар на журналистическия тур, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с цел насърчаване на вътрешния туризъм в България.

Регионът притежава дадености, които с добра реклама и развиване на подходящата инфраструктура биха го направили привлекателен за туризъм през цялата година, а не само по време на зимния и летния сезон.

Такива са например минералните води. В Югозападна България е съсредоточено 40% от общото за страната количество минерални води. От тази година минералните води вече се стопанисват не от държавата, а от общините за срок от 25 години. Със своите многобройни извори Добринище и Разлог биха могли да разширят развитието на спа туризма и балнеолечението.

2,3 млн. лева са отпуснати от общината и Оперативна програма "Регионално развитие" по проект за възстановяване на римската и турската баня в с. Баня. Проекти има и за изграждането на три спортни площадки и зала с 200 места в селото. Изпълнител на залата е избран, но все още не са отпуснати средства, информира кметът на Разлог Красимир Герчев. Предвижда се и създаването на три екопътеки по програма ФАР.

За развитието на региона като целогодишна дестинация благоприятства и голф клуба край Разлог. Предимството на голф туризма пред ски туризма е, че може да се практикува почти целогодишно. Голфселцето е разположено на площ от около 10 км. Освен с две игрища – едно с 18 и едно с 5 дупки, комплексът разполага с 400 апартамента, магазини, ресторанти и пиано бар.

Голфът е спорт за платежоспособни туристи. Нощувка в голф селцето струва 60-70 лева на човек. Една игра е 90 лева за членове на клуба и 180 лева за такива, които не са.

На игрището има дрескод – не може да се влезе с дънки и маратонки. Екипировката струва горе-долу колкото тази за ски. Чанта със стикове е между 300 и 500 лева. Обувките са около 150 лева, долнището на екипа - около 200 лева, горнището – около 150 лева, а тениските – между 150 и 215 лева.

В региона може да се практикува почти целогодишно и конен туризъм. Конната база край Разлог също е притегателен център за туристи, предимно чужденци – гърци, руснаци, македонци. Базата разполага с 14 коня за езда. Един час езда струва 25 – 30 лева. Пет – шест часа са достатъчни да се научиш да яздиш, твърди собственикът на базата. Преход с коне варира между 50 и 90 лева в зависимост от дължината на прехода и броя на участниците.

За да се превърне Благоевградският регион в целогодишна дестинация, областната администрация и бизнесът трябва да работят заедно, смята кметът на Разлог. Именно заради това той е предложил събраните приходи от туристическа такса да се харчат съгласувано с бизнеса за инфраструктура и туристическа реклама.

Туристическата такса в за община Разлог варира от 20 стотинки за хотел една звезда до 60 стотинки за петзвезден. За миналата година обаче са събрани едва около 34 хил. лева от туристически данъци.

Водещи

Най-четени