Търговският регистър може да не тръгне скоро 11.08 | 10:39

Тази сутрин обаче търговският регистър продължава да не работи

От iNews.bg

Поради технически проблем вчера достъпът до информационната система на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, бе преустановен. За това съобщиха от Агенцията по вписванията.

Оттам посочват, че за проблема са ангажирани всички поддържащи фирми, както и IT експерти от самата агенция. По първоначални данни - проблемът трябваше да бъде отстранен в рамките на осем часа.

Тази сутрин обаче търговският регистър продължава да не работи, а достъпът продължава да е преустановен. 

В ново съобщение от Агенцията заявяват:

 

Поради дейностите, извършващи се по отстраняване на техническия проблем в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, уведомяваме потребителите, че на 11.08.2018 г., събота, и 12.08.2018 г., неделя, няма да могат да се подават онлайн документи. Молим да ни извините за причиненото неудобство.

 

ТОПНОВИНИ твърдят, че от 2012-а година Търговския регистър се подържа от ЛИРЕКС - една от популярните IT фирми у нас, приближена до бившия депутат и ковчежник на БСП Димитър Дъбов и лидера на АБВ Румен Петков.

При опитите за отстраняване на проблема вчера са компрометирани дисковите масиви и е загубена цялата база данни на регистъра. Наличен е архив единствено от февруари тази година, но и за него не е сигурно, че ще бъдат извадени данни.

До момента официално потвърждение за информацията ни няма. Ако критичната ситуация е факт - това означава огромен скандал сред голяма част от българския бизнес. Загубата на базата данни ще доведе до редица административни проблеми за много юридически субекти в страната.

Това няма да бъде и първият скандал, свързан с компания от групата ЛИРЕКС. През 2017-а ЦИК взе решение да прекрати обществената поръчка за доставка на машини за гласуване за предсрочните парламентарни избори. Причината за това бе невъзможността техниката да бъде доставена навреме от доставчиците на "Лирекс"БГ.

Отново през миналата година WikiLeaks качиха на своя сайт над 8000 секретни страници, използвани от ЦРУ във връзка с някои от най-популярните антивирусни продукти и технологии. В списъка има 150 IP адреса от България, а едно от IP-тата в списъка е именно на ЛИРЕКС. Тогава главният технологичен директор на фирмата Боян Янчев отрече публично това да е свързано с възможността фирмата да организира машинното гласуване.

През 2014-а вестник БАНКЕРЪ отново разказа за скандал с фирмата. Любка Стоева, началник на отдел "Компютърни мрежи и комуникации" в дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" към Министерството на икономиката и енергетиката се оказа съпруга на търговския директор на ЛИРЕКС Владимир Стоев. Тогава проблемът бе, че Стоева одобрява и съгласува документи за участие в обществени поръчки, на които след това се явява фирма, свързана със съпруга й.

Водещи

Най-четени