Депутатите приеха на първо четене новия закон за БНБ 19.01 | 18:45

С промени се урежда статута на еврото като парична единица

От iNews

Мнозинството в парламента прие на първо четене новия закон за Българската народна банка, който ще позволи влизането на България в еврозоната. 

С приетите на първо четене промени се урежда статута на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. 

В закона се предвижда изрично в какви видове активи и инструменти могат да се инвестират резервите на Българската народна банка.

Срещу закона остро възразиха от "Възраждане". Депутатът Цончо Ганев.

"Ние трябва да запазим напълно нейната независимост, а не да стане пощенска кутия на Европейската централна банка, защото влезем ли в тази хипотеза няма да имаме никаква независимост на БНБ".

С приетите на първо четене текстове се преодоляват правните несъответствия, отчетени в докладите на Европейската централна банка и Европейската комисия по отношение на правната уредба на паричната политика, събирането на статистически данни, управлението на международните валутни резерви, платежните системи, емитирането на банкноти, изборът на независими одитори, финансовото отчитане, политиката по определяне на валутния курс, международното сътрудничество и други. 

Изцяло новият закон за БНБ трябва да замени сега действащия при влизането на България в еврозоната. 

Депутатите гласуваха 5-дневен срок за внасяне на предложения между двете четения, предаде БНР.

Водещи

Най-четени