Дянков: Искров не ставаше за шеф на БНБ, но ДПС го избра с помощта на БСП и ГЕРБ 06.08 | 10:43

През 2009 г. за гуверньор на Централната банка търсехме личност с много добър английски, компетентен по икономика и финанси и с авторитет в ЕС, на които Искров не отговаряше, заяви бившият финансов министър на Бойко Борисов

От iNews.bg

"Изборът на Иван Искров за втори мандат начело на БНБ беше голяма грешка. Още през 2009 г., заради плановете за влизане на България в Еврозоната, се търсеше личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа. Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен беше една от големите грешки на 2009-2010 г., че той получи втори мандат. Той беше избран от парламента, а не от правителството - с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП и значителна част от ГЕРБ".

Това заяви по Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 г., когато икономическите времена са били добри.

Запитан дали Иван Искров е заслужавал заплата от 45 000 лв., каквато се предполага, че е получавал, Дянков бе категоричен: "Разбира се, че не я заслужаваше." Бившият министър счита, че не е редно да се крие колко точно е получавал като заплата бившия гуверньор на БНБ, при положение, че се знае каква е заплатата на президента и министър-председателя. Като финансов министър той е повдигнал въпроса с възнаграждението на Искров още през 2010 г., но не е получил отговор.

Дянков посочи няколко възможни причини за преизбирането на двамата подуправители на Централната банка – Димитър Костов и Калин Христов: "Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 г. насам са заради немарливостта на Иван Искров".

Финансовият експерт прогнозира, че "сметката тепърва ще се плаща": "Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати. Това продължава и до днес".

 

Водещи

Най-четени