Ревизоро: Неоправдан риск е сливането на НАП и Агенция "Митници" 21.02 | 12:40

Реформа в митниците се прави първите шест месеца от взимането на мандата, заяви той

От iNews

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

"Няма значение как ще се казва и какво ще пише на служебната ти карта, проблемът е как ще се промени работата - дали към по-добре, или към по-зле, и дали точно сега да се прави", заяви бившият директор на Агенция "Митници" Емил Димитров - Ревизоро в студиото на тв Bulgaria On Air.

Той поясни формулата, по която трябва да се правят промени във ведомството.

"Реформа в митниците се прави първите шест месеца от взимането на мандата. В тази връзка, ако дойде нов мандат, първите шест месеца са благодатни. Даже тя се прави първите три, и ако видиш, че нещо не ти върви, в останалите три месеца започваш втори етап. На шестия месец ти трябва да си готов. След него поддържаш властта", разясни бившият директор на Агенция "Митници". 

Димитров смята, че сливането на НАП и Агенция "Митници" не е правилната стъпка, тъй като двете ведомства са коренно различни.

"Механизмът на работа е съвсем различен. Вие знаете, че митниците събират пари и това е важно за държавата, но наркотрафикът събира ли пари - не. Това няма нищо общо с приходната част, но това е унаследено, това е толкова важно за държавата. Кога данъците са се занимавали с наркотрафик? Кога са се занимавали с предварителен контрол? Те са различни", настоя гостът.

По негови думи агенцията е била в най-добрия си възможен вариант преди 1989 г.

"В митниците, когато аз работех, се върнах назад и се оказа, че по време на комунизма са работили най-добре. Включително скрит транзит, контрабанда... Тогава са работили най-добре като ведомство. И се оказа, че 16 районни митници и две митници е структурата, която е работила най-добре", каза още Емил Димитров.


Водещи

Най-четени