Употребата на захар в натуралните сокове вече е забранена 28.04 | 12:48

Фабричните плодови продукти вече ще разчитат само на естествена сладост

От iNews.bg

От днес (28 април) на общоевропейския пазар, респективно на българския, се забранява продажбата на плодови сокове с добавени в тях захар и други подсладители. Напитките ще съдържат само натуралното количество захар, което се съдържа в плодовете. Това съобщи за "Труд" председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова.

От 28 април влиза в сила евродирективата, одобрена от Европейската комисия през март 2012 г., която забранява влагането на всякакви подсладители пазарните продукти, носещи названието "сок", обясни Величкова. Днес на практика изтича 18-месечният срок, даден на предприятията в ЕС да приведат директивата в действие и да се изчерпат останалите количества плодови сокове на пазара, в които са вложени подсладители.

 

Брюксел въведе забраната за захар на 28 октомври 2013 г., като даде гратисен период от година и половина за задължителното й прилагане в общността. "Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките", посочва Величкова.

Забраната обаче важи само за натуралните напитки, продавани на пазара с наименованието "сок", подчерта тя. Изискването не се отнася за продукти, предлагани под името "плодова напитка", "еликсир" и др., които ще продължат да влагат захар.

Използването в соковете на опасни подсладители, като например аспартам, обаче категорично е забранено от години, каза оше шефката на браншовата асоциация. "В соковете от плодове, и преди приемането на сегашната промяна, и след това, не е разрешено влагане на подсладители. "Така че нека потребителите да са спокойни", увери Жана Величкова.  

Водещи

Най-четени