АПИ обърна палачинката, пак спира ТИР-овете по магистралите в петък и неделя 21.07 | 15:58

След 3 тежки катастрофи с 5 камиона Агенцията преразгледа решението си от миналия месец

От iNews.bg

След като през миналия месец Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ) издаде решение, с което отмени дългогодишната забраната тежкотоварните камиони да се движат по магистралите и натоварените основни пътни артерии в следобедните часове в петък и в неделя, от утре връща отново стария режим. Новото решение влиза в сила от утре. Така през летния сезон ТИР-овете няма да имат право да се движат по първокласните пътища в петъците от 17 до 20 ч. и в неделите от 14 до 20 ч. Изключение, както и преди, се прави за камиони, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Основен мотив за промяната на решението са няколкото тежки катастрофи с участието на товарни камиони, възникнали през юли, след отмяната на лятната забрана и в постъпила в тази връзка жалба от "Българската асоциация на пострадали при катастрофи", според която само на 13 юли 2016 г. са станали 3 тежки ПТП с участието на 5 камиона. Сред другите мотиви на Асоциацията са: засиленият трафик през летните месеци в петък и неделя, изключителната опасност и предпоставки за ПТП заради неправилни изпреварвания и дълги колони, предизвикани от тежкотоварните автомобили, както и предпоставките за инциденти, които се създават от хилядите транзитни турски граждани, които преминават по направлението ГКПП "Калотина" - ГКПП "Капитан Андреево".

Повторното въвеждане на ограничението за движение на камиони в посочените интервали важи за всички автомагистрали, и пътищата Видин-Ботевград, Благоевград-ГКПП "Кулата”, в. "Кортина”-Велико Търново-Шумен, Русе-Велико Търново, ГКПП "Калотина”-ГКПП "Капитан Андреево”, Дуранкулак-Варна-Бургас, Околовръстен път София, Симитли-Гоце Делчев, Пловдив-Смолян и Бургас-Царево.

Водещи