Европарламентът реши колите отново да поскъпнат 16.04 | 16:35

От 2022 г. производителите ще трябва да има монтират още системи за сигурност

От iNews.bg

След около 3 години автомобилите, продавани в Европа, по всяка вероятност ще поскъпнат. Причината ще е в допълнителни задължителни системи за сигурност, които ще трябва производителите да има инсталират. В противен случай няма да могат да бъдат допуснати до пазара на ЕС.

Това става след като Европейският парламент прие мерки за повече сигурност в автомобилите. След май 2022 г. всички нови коли ще трябва да бъдат оборудвани с интелигентни устройства за помощ за скоростта и усъвършенствани системи за аварийно спиране, предаде БНР.

Интелигентната система за регулиране на скоростта може да допринесе за намаляването с 20% на смъртните случаи по пътищата в ЕС.

Според докладчика по темата Роза Тун системата ще дава обратна връзка на водача, ако е превишил позволената скорост, което ще доведе до повече безопасност по пътищата.

Освен контрол на скоростта ще има и блокиращо устройство при употреба на алкохол, предупреждение за сънливостта и вниманието на водача, както и "черна кутия".

Предвиждат се и мерки за пасивна защита, като краш тестове на предните стъкла на колите за намаляване на тежките наранявания за пешеходци и колоездачи.

Одобреният от Европейския парламент регламент трябва да бъде представен за одобрение от Съвета.

Водещи