Адвокатът на Цв. Василев: Синдикът в КТБ ще разделя цесиите на наши и ваши 19.03 | 11:47

Едните ще бъдат анулирани, а други приети и изпълнени

От iNews.bg

Много е вероятно е служебният синдик, който ще бъде назначен в Корпоративна търговска банка (КТБ), да раздели цесиите на наши и ваши. Едните ще бъдат анулирани, а други приети и изпълнени. Това заяви пред TV7 адвокат Константин Симеонов, който защитава мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Симеонов припомни, че в медиите вече изтекоха списъци с имена на знакови фигури, които са направили цесии на своите вземания от трезора.

Влизането на служебен синдик в банката стана възможно, след като депутатите

Адвокат Симеонов предрече, че спешно приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност, ще доведат до вълна от дела, след като бъдат приложени на практика. 

"Специалният закон, с който се назначава служебен синдик, цели по някакъв начин да се попречи на нормалната дейност на квесторите. Той ще може да действа със задна дата, но това е малко трудно. Затова в преходните разпоредби е записано - прилага се със задна дата. Делото в Софийския градски съд за несъстоятелността на КТБ е такова и на него ще бъде повлияно. Това е специален закон за специален случай", коментира юристът.   

По думите му е странно единодушието на партиите в парламента.

"Не мога да си го обясня. Може би по-късно във времето ще стане ясно", заяви Симеонов.  

Той коментира и публикациите, че самолетът на Цветан Василев е запориран от съда.  

"Решение на съда има, самолет няма. Машината е на лизинг и не е собственост на Цветан Василев, а на лизинговата компания. Спира се плащанията и компанията си го прибира. По данни е продаден отдавна", допълни Симеонов.

Назначаването на временните синдици в КТБ стана възможно, след като депутатите, с изключение на тези от "Атака", приеха промени в Закона за банковата несъстоятелност. Синдиците ще бъдат предложени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките от списък с имена на синдици на БНБ. Предложените от фонда лица ще бъдат назначени от съда. По време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси стана ясно, че това може да стане до края на следващата седмица.

Временните синдици ще работят в банката, като ще заместят назначените от БНБ квестори, преди съдът да вземе окончателно решение по отношение на несъстоятелността на финансовата институция. Те ще имат право да оспорват цесии и прихващания, които са били разрешени от квесторите.

Водещи

Най-четени