Африканската чума надула цената на свинското с 3 лв. за година 10.02 | 10:30

Към това обаче трябва да се добави и изкуствено създадената паника, казва шефът на ДКСБТ

От iNews.bg

Ако говорим за изменение в номиналната стойност, около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основна причина за това е чумата по свинете и изкуствено създадената паника на пазара. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в ефира на БНТ.

"От 5 август насам тръгна този процес. Ако имахме нива от 9 лв., сега имаме 12 лв. цена на врат без кост. Към момента най-характерното за този пазар е, че е абсолютно нестабилен. Ние нямаме равновесна цена. Свидетели сме на доста сериозна вариативност при ценообразуването на свинското”, обясни той.

Към момента вносното свинско преобладава, особено за обработка. Радостно е, че и българският сектор се възстановява. Добри мерки за биосигурност се взеха, обобщи той.

"Към момента имаме при краставиците една свръхцена, но това е съвсем нормално - в такъв сезон се намираме. При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини", каза Владимир Иванов.

"Това е антиподът на това, което се случи през 2018 г. - много евтини плодове, а скъпи зеленчуци. Това в известна степен е обусловено от реколтите през годината и в Европа, и в България, тъй като ние следваме тенденциите на това, което се случва в ЕС”, отбеляза той.

В последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници.

При основните хранителни продукти - захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените в повече от 10-годишен период.

Млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция. Радостното е в сферата на потреблението, че се закупуват по-скъпи, но качествени продукти, каза още Иванов.

Водещи

Най-четени