БНБ и МФ: Частичен достъп до влоговете в КТБ е невъзможен 11.08 | 17:40

Двете институции са изпратили съвместно писмо в отговор на запитването на ЕК

От iNews.bg

Посочената от Европейската комисия (ЕК) възможност за евентуален частичен достъп до депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ) "не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответните законови промени". Това се казва в съвместно писмо на Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите (МФ), изпратено до ЕК и подписано от главния гуверньор Иван Искров и служебния финансов министър Румен Порожанов.

Писмото е в отговор на запитване от страна на Комисията за състоянието на КТБ, което беше изпратено на 1 август. В него институцията настояваше в най-скоро време да се осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под специален надзор КТБ.

В съвместното писмо на централната банка и финансовото министерство се посочва, че според европейското законодателство изплащането на гарантираните депозити в постановените срокове може да стане само ако лицензът на банката бъде отнет и тя бъде обявена в несъстоятелност.

Заедно с това в документа се подчертава, че "в случай че Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплати гарантирания размер на депозитите в банката под специален надзор още докато се извършва проверка на финансовото ѝ състояние и без да е установено, че същата е неплатежоспособна, може банката да остане без голяма част от своите вложители, което ще направи оздравяването ѝ безпредметно и невъзможно".

От централната банка и финансовото министерство посочват, че размерът на гарантираните влогове в КТБ е 3,684 млрд. лв., а тези в нейното дъщерно дружество "Търговска банка Виктория", преди "Креди Агрикол", се равняват на 55,1 млн. лв. В своето общо писмо двете институции припомнят, че към момента във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,103 млн. лв.

"Недостигът по отношение общо необходимите средства за изплащане на гарантираните влогове на клиенти на КТБ АД и "Търговска банка Виктория" ЕАД е в размер на 1,636 млн. лв.", се казва още в писмото.

От финансовото министерство и централната банка коментират, че покриването на този недостиг може да бъде направено чрез авансово превеждане на премийните вноски на банките. От БНБ и МФ обаче коментират, че така биха се събрали не повече от 291 млн. лв.

Като единствена друга алтернатива за покриването на недостига във Фонда в писмото се казва, че може да се използва заем от държавния бюджет. Това обаче може да се направи само с решение на Народното събрание. От централната банка и финансовото министерство заявяват, че "такива са и намеренията на българските власти".

Проблемът е, че народните представители не могат да вземат такова решение преди провеждането на изборите през октомври месец. От БНБ и МФ припомнят, че това ще може да се случи при следващото, 43-то народно събрание.

Водещи

Най-четени