Бавили заплатите на над 20 000 през 2018 г. 19.04 | 17:39

Повече от 2500 пък работили без договор, повечето – в ресторанти и на строежи

От iNews.bg

Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 година, а често се установява не само забавяне, но и работа без договор. Установените случаи са за над 2500 души - най-вече в ресторантьорския и строителния бизнес. От синдиката посочиха и над 1000 случая за неспазване на задължителните почивки, предаде БНТ.

Работниците и служителите в синдикални организации да могат да се сдружават. За това настояват от КНСБ. Синдикатът посочва, че това е международно признато право, но у нас не е гарантирано.

"Това право на сдружаване ние искаме да бъде гарантирано, както е гарантирано в Наказателния кодекс правото на сдружаване на гражданите в политически партии и движения и има съответния текст в Наказателния кодекс. Години наред казваме с какво правото на сдружаване на гражданите в политически партии е по-важно и по-значимо, че да бъде то гарантирано чрез текст в Наказателния кодекс от правото на сдружаване на всички негови форми и проявления", казва Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Водещи

Най-четени