Бизнесът влиза в ръководството на държавната енергетика 16.09 | 12:18

Работодателите искат оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов

От Ростислава Иванова

В ръководството на държавните енергийни компании ще бъдат включени представители на бизнеса. С цел засилване на контрола в управлението на отрасъла, работодателските организации ще имат представители в комисията в парламента, която наблюдава и следи работата на КЕВР и във всички бордове в държавната енергетика - НЕК, мините, АЕЦ, Марица Изток 2. "Целта е засилване на контрола и оптимизиране на дейността на тези дружества".

ова заяви на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Представители на бизнес организациите КРИБ, АИКБ и БТПП проведоха днес среща с премиера, вицепремиера Томислав Дончев и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в Министерски съвет за проблемите в енергетиката. Припомняме, че бизнесът обмисля нов протест срещу поскъпването на тока за индустрията на 30 септември със спиране на производството за час.

Работодателските организации продължават да настояват за оставката на председателя на държавният енергиен регулатор КЕВР Иван Иванов заради по-високата цена на електроенергията за индустрията, каза още Домусчиев.

"Остава искането ни за оставката на председателят на КЕВР Иван Иванов. Относно протеста на 30 септември остава да обсъдим вътре в организациите си дали ще протестираме или не. Но участниците днес в срещата сме доста по-оптимистично настроени", обяви Домусчиев.

За да има по-добър контрол от страна на бизнеса в управлението на енергетиката, представители на бизнес организациите ще участват в бордовете на държавните дружества, каза още той. В следващите дни пък организациите ще предоставят на прокуратурата сигналите за нередностите при подписването на договорите за американските централи, съобщи Домусчиев, цитиран от БГНЕС.

"Всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ сектора, които са постъпили при нас също ще бъдат предоставени на главния прокурор", добави бизнесменът. Той отбеляза, че е доволен от срещата си с премиера и я определи като "много полезна".

"Аз и колегите ми считаме, че ще се стигне до определени решения, които се надяваме, че ще бъдат една сериозна основа за решаване на проблемите, които изпитва индустрията. По-специално в цената на електроенергията и таксата "задължение към обществото”, коментира Домусчиев.

На срещата е решено още от утре (четвъртък) да се започне спешно работа по пътната карта за реформи в енергетиката от работна група. Тя ще е под председателството на вицепремиера Томислав Дончев и ще включва енергийният министър Теменужка Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и шефът на енергийната комисия Делян Добрев. В пътната карта ще бъдат посочени мероприятията, сроковете и мерките, които трябва да се вземат за оптимизиране на състоянието на енергетиката.

Борисов е обещал да съдейства на бизнеса и за поредица от мерки и законодателни инициативи, стана ясно от думите на Домусчиев. "Като законодателни промени се разбрахме, че ще получим съдействието на премиера и на всички министри относно: въвеждането мораториум върху всякакви нови преференциални производства; даването на преференциални цени за производство и изкупуване на съответната електроенергия. Също така се разбрах ме да има представител на работодателите към комисията в парламента, която наблюдава и следи работата на КЕВР.

Представители на бизнеса ще има във всички бордове в държавната енергетика, не само в НЕК, но включително в мините, АЕЦ, Марица Изток 2, с цел засилване на контрола и оптимизиране на дейността на тези дружества”, обяви Домусчиев.

Днес е договорено още да бъдат предприети законодателни инициативи, касаещи възможността за прекратяване на всякакви договори за изкупуване на преференциални цени в случай, че бъде констатирано умишлени злоупотреби от страна на собствениците на тези дружества. Ще има законодателни промени, касаещи разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружеството, чието производство се изкупува на преференциални цени.

Вицепремиерът Дончев пък обясни, че при тази среща не ставало въпрос за "мирни преговори" с бизнеса за цената на тока, а била "част от диалога”, който правителството поддържа с всички заинтересовани страни. "Има още какво да се направи за цената на ел. енергията на бизнеса", изтъкна той.

Дончев обясни, че страните са се споразумели за няколко пакета мерки, като някои от тях били оперативни, а други - законодателни. "Първият пакет мерки е свързан с усилията за повече прозрачност в енергетиката, или бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената, както в КЕВР и в представителство в държавната енергетика, не говоря за обществени съвет, а за пряко участие в бордовете. Нека колегите видят какво се случва, ако някъде има свръх разходи или ненужни, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим”, аргументира се Дончев.

Бизнесът и управляващите са коментирали и необходимостта от публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Поставен е въпросът за мораториум по отношение на образуване на нови преференции при производството на електроенергия, посочи ресорният вицепремиер.

"Коментирано беше, че въпреки взетите мерки преди месеци, в енергетиката все още има много злоупотреби. Всичко, което зависи от изпълнителната власт, ще бъде направено, обеща Дончев.

На Делян Добрев пък е възложено да промени законодателството така, че при констатирано нарушение по отношение на производител с преференциална цена на тока, държавата да му отнема преференциите. "Това ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки взетите мерки, нарушенията продължават. Фотоволтаици продължават да произвеждат енергия и нощем”, призна Дончев.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев пък отбеляза, че досега въпросът за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов не е обсъждан в парламента. "Работодателските организации са наши партньори и съм сигурен, че ще ни помогнат за по-голяма прозрачност върху работата на енергийните дружества, както и за контрол върху разходите. Това все още е проблем, който с участието на работодателите в бордовете на държавните дружества, може да бъде решен. Решихме да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК. Цени на тока не са коментирани, КЕВР решава това”, каза депутатът от ГЕРБ.

Запитан дали ще имаме проблем с ЕС заради искания от работодателите мораториум, той отговори, че това може да стане по друг начин като се премахнат последните останали преференциални цени от тук нататък, което не нарушава европейското законодателство”, добави той.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пък изрази удовлетворение от факта, че правителството е поело ангажимент пред Европейската комисия да се ускорят нещата за разглеждането на въпроса с държавната помощ за производителите, чиято енергията се изкупува на преференциални цени.

Относно това дали цената на тока за индустрията може да се намали, заради намаляването на газта от 1 ноември, председателят на КРИБ пък коментира, че всичко е в ръцете на КЕВР. "Възможностите са много, но никой не може да влияе на КЕВР. Причините за срещите в парламента, които предстоят, са за спиране на злоупотребите в енергетиката и искане за освобождаването на председателя на КЕВР Иван Иванов”, изтъкна той.

Според председателя на АИКБ Васил Велев цената на тока може да се намали незабавно. От 1 ноември ще има много повече възможности. "Това е една от причините за искане на промяна в ръководството на КЕВР, защото и сегашната цена на лежи на здрава основа", каза Велев.

 



Водещи

Най-четени