Близо 2/3 от търговците още не са сменили касовите си апарати 29.03 | 16:01

От понеделник НАП започва проверки по обектите, може да затвори неизрядните

От iNews.bg

Удар върху фиска или по-голяма събираемост на приходите гарантира наредбата на НАП за касовите апарати на търговците. Новите изисквания влизат в сила от понеделник, но бяха обнародвани в Държавен вестник в последния възможен ден преди изтичането на крайния срок за подмяната на фискалните устройства.

По-голямата част от бизнеса все още не е в състояние да заработи по разписаните правила. Два дни преди изтичането на крайния срок за фискалните устройства са подменени едва 76 хил. апарат от общо 200 хил., показват данните на бизнеса, съобщава БНР. Излиза, че близо 2/3 от търговците, които трябва да придобият от новите устройства, все още не са го направили.

Какво ще се случи от 1 април, ще има ли затворени обекти и лекарски практики обяснява пред Националното радио финансовият директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев:

"Това, което очакваме, е от понеделник да започнат проверки от приходната администрация за това дали в търговските обекти се ползва софтуер за управление на продажбите и ако такъв не се ползва, ще се проверява дали фискалното устройство е подменено и отговаря на изискванията на наредбата. Прилагат се всички санкции, предвидени в наредбата, включително могат да бъдат затворени търговски обекти".

В по-голямата част от средния и от малкия бизнес обаче проблемите продължават да стоят:

"Един от най-големите ми проблеми е достъпът до целия ноу-хау и целия ни бизнес, което смятаме, че няма абсолютно никакъв смисъл", каза Ричард Алибегов, собственик на верига ресторанти.

Водещи

Най-четени