Близо 2000 тона некачествени храни спрени да влязат у нас за 2019 г. 15.01 | 16:50

Граничните инспектори на БАБХ не са допуснали да преминат 265 пратки от трети страни

От iNews.bg

Инспектори на дирекция "Граничен контрол" към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили и не са допуснали внос в България на 1 931 тона 326,08 кг неотговарящи на законодателството храни с произход от трети страни през изминалата 2019 година. Те са били разпределени в общо 265 пратки.

При контрола, извършен върху вноса на храни от неживотински произход, най-много – 642 тона и 506 кг (102 пратки) е възбраненият пипер, заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди. На второ място по задържани количества се нарежда нарът. През миналата година са възбранени 37 пратки с общо тегло 335 т и 915 кг. Лимоните със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, задържани при граничен контрол са 120 т и 915 кг. Произходът им е бил Турция. Със съдържание на микотоксини са били 235 т и 340 кг лешници. Съдържанието на замърсяване в храните се установява при лабораторен контрол.

При ветеринарен контрол на границите на България са възбранени 76 пратки с общо тегло 460 тона и 776 кг, 08 гр. Най-много са недопуснатите пратки на охладена или замразена риба желатин за човешка консумация, пчелен мед и т.нар. "съставни продукти" (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи).

Поради несъответствия при фитосанитарен контрол недопуснати в страната са 11 т и 941 кг домати, 2 т и 422 кг мандарини и 1 тон и 296 кг лимони.

Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция "Граничен контрол", не са допуснати на територията на страната и ЕС. Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход. Заловените продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/ са били сигнализирани незабавно.

Водещи

Най-четени