Близо 40% от заведенията няма да отворят до 1 юли 27.05 | 18:57
Мерките и ограниченията поставят в тежка ситуация дори заработилите, казват от БХРА
Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио "София” Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
А заведенията, които не разполагат с външни части, стоят затворени вече два месеца и половина и това допълнително утежнява икономическата обстановка както за тях, така и за персонала им.
Собствениците на заведения без маси на открито гледат с надежда към датата 1 юни, защото макар и все още да няма заповед и разписани указания, правителството вече няколко пъти спомена, че тогава ще могат да заработят и те. Това ще направи и вече функциониращите обекти по-малко зависими от метеорологичните условия, а увеличаването на капацитета ще направи работата им финансово малко по-обоснована, каза още Атанас Димитров.
"Колкото повече мерките се вдигат, толкова повече ще се връщаме към нормалността. В момента работим трудно и сложно. Много от колегите отказаха да отворят, други работят на загуба."
Туризмът отчаяно се нуждае от живителни средства в момента и разчита на предстоящия сезон. Заради ограничението за работа на закритите части на заведенията обаче, много хотели и къщи за гости срещат трудности при изхранването на туристите си. Наложи се да намират алтернативни решения.
Например, приготвят обща храна като кетъринг – по стаите.
"Нашите анализи показват, че 35-40% от обектите не работят."
В София заведенията, които до момента нямаха право да работят поради липса на открити части, също се готвят да заработят, ако правителството издаде официална разпоредба.
Иво Илиев е собственик на компактен бар в центъра на столицата и споделя, че макар и да не залага надежда за печалби, вероятно ще отворят от началото на юни. За периода, в който барът не е работил, наемът им е бил редуциран, а на персонала си той е изплащал минимални заплати. Споделя, че не се е възполвал от мерките 60/40 тъй като не вярва в тях. "Ще отворим, колкото да опипаме почвата и да намалим количествата залежаващ алкохол", шегува се той. Съображенията му обаче са свързани основно с нагласите на персонала и клиентското поведение.
Водещи
-
Авторът Кевин Дж. Андерсън от вселената на ДЮН и художникът oт Ди Си Комикс Кристиан Дусе идват на Aniventure Comic Con
Специална зала ще посрещне геймъри и ентусиасти за различни активности и турнири
25.04 | 12:15
-
Отстраниха Росен Желязков като председател на НС
Преди гласуването Росен Желязков се сбогува с колегите си с изключително емоционално слово,...
25.04 | 12:30
-
Туристите, желаещи да посетят Венеция, от днес вече ще трябва да заплащат такса
Според оценки миналата година градът е бил посетен от около 15 милиона души.
25.04 | 11:59
-
Пеевски: Днес имаме коалиция на пудела
Според Пеевски темата, свързана с протестите на миньорите, е много по-важна за българското...
25.04 | 11:45
Най-четени
-
През деня се очакват повсеместни валежи
Жълт код за потенциално опасно време и обилни дъждове е обявен в 12 области на страната
25.04 | 08:15
-
Дебора: Никога не съм си позволявала да се кача пила, да застраша човешки живот
Певицата обясни, че автомобилът и е конфискуван.
25.04 | 09:30
-
Борисов: Честито на новата коалиция! „Честито на „Възраждане“
Според него ще се изредят поне още 5-6 служебни правителства.
25.04 | 10:17