Бобева: Испанските компании се интересуват от България 24.03 | 20:23

Ще черпим от опита на Испания в институционалната подкрепа за износителите

От iNews.bg

Съвместен износ на трети пазари, увеличаване на двустранната търговия и разширяване на възможностите за инвестиции в България бяха  основните теми, поставени при срещите на зам. министър-председателя
по икономическото развитие Даниела Бобева по време на работното й посещение в Мадрид.

Там Бобева бе приета от Хосе Мария Лакаса, генерален секретар на Испанската конфедерация на предприемаческите организации.

Представянето на политиката на българското правителство в областта на икономическото развитие пред представители на испанския бизнес предизвика сериозен интерес.

Изразени бяха намерения за коопериране и инвестиции в информационните технологии, водния сектор, железопътния транспорт, строителството и др.

"Испанският бизнес бе впечатлен от мерките за намаляване на административната тежест, които предприе правителството. Въвеждането с измененията в Административно-процесуалния кодекс на комплексното административно обслужване бе приветствано като сериозен успех", коментира зам. Министър-председателят.

На срещата на г-жа Бобева с Хуан Елисага, председател на Комисията по външна търговия на Търговско-промишлената камара на Мадрид бе обсъден опитът на Испания в институционалната подкрепа за износителите.

"Възможностите на Българската банка за развитие и на испанските фондове за финансиране на износа и вноса ще бъдат много полезни за насърчване на двустранната търговия. Освен това бе изразен интерес фирми от двете страни да излизат съвместно на трети пазари”, заяви още Даниела Бобева.

Тя съобщи, че бизнес мисия на камарата, която обединява над 2 млн. фирми, ще посети в най-скоро време България, за да бъдат обсъдени конкретни проекти и възможности за партньорство.

С Рафаел Катала Поло, държавен секретар по инфраструктурата, транспорта и жилищното строителство, г-жа Бобева обсъди управлението на държавната собственост и лостовете за ускоряване на икономическото развитие.

"Испания очаква 1% ръст на икономиката си тази година, което е положителен сигнал за преодоляване на стагнацията и надежда за увеличаване на испанските инвестиции в България", подчерта г-жа Бобева.

Вицепремиерът Бобева бе поканена от г-жа Ана Пастор, министър на благоустройството на Испания, да участва в отдаването на почит на Адолфо Суарес, първия премиер на Испания, ръководил страната след смъртта на Франсиско Франко през 1975 година. Испанците наричат Суарес "президент на испанската демокрация".

Водещи