Борисов: Ускоряваме строежа на газовата връзка с Гърция 12.06 | 11:44

След две отлагания споразумението за изграждането на интерконектора най-вероятно ще бъде подписано в началото на юли

От Галина Александрова

Възможностите за пренос и доставка на природен газ от Азербайджан до България обсъдиха днес премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев на среща в президентския дворец в Баку, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът Борисов подчерта, че от българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ.

"Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа", обясни Борисов.

Тази междусистемна връзка ще бъде първата алтернатива на газовите тръби от Русия. България разчита на нея за получаването на договорените поне 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан от 2019 г. Подписването на споразумението за изграждането на интерконектора с южната ни съседка се отлага вече два пъти.  Подписването, което беше предвидено за 12 юни, не се състоя поради голямата ангажираност на ресорните министри на двете страни.

Тогава беше съобщено, че новата дата ще бъде обсъдена между министрите Теменужка Петкова и Панайотис Лафазанис по време на посещението им в Русия на 18-21 юни. Двамата ще се срещнат на международния икономически форум в Санкт Петербург.

Миналия месец министър Теменужка Петкова заяви, че строителството на интерконектора трябва да започне след март 2016-а и да завърши през 2018 г. Преди три години имаше план тръбата да е готова през 2014-2015 г.

Споразумението за строителството на газопровода между Гърция и България се планира да бъде подписано в началото на юли, заяви междувременно днес за РИА Новости министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис. "Ние планираме да подпишем споразумението в началото на юли", каза Лафазанис. По думите му, възможно е това да се случи на 2 юли, казва той.

Газопроводът IGB (Intreconnector Greec-Bulgaria) съединява газотранспортните системи на двете страни. Трасето на газопровода Комотини-Хасково-Стара Загора е с дължина 182 км, от които 151 км са на наша територия. Първоначалният капацитет на тръбата ще бъде за пренос на 3 млрд. куб. м газ. Ориентировъчната стойност е 210 млн. евро

Интерконекторът е част от проекта за "Вертикален газов коридор", който съединява газовите системи на Гърция, България и Румъния. Сред възможните дати за подписването е и 12 юни.

Проектът "Вертикален газов коридор" е нов маршрут за пренос на природен газ, който обединява националните газови системи на трите страни чрез съединителни газопроводи. При реализиране на проекта, природният газ по тръбопровода ще бъде транзитиран от Гърция за България и Румъния, а при възможност и за други страни от Централна и Източна Европа.

Предполага се, че природният газ в обем от 3 до 5 млрд.куб м годишно ще се доставя от различни източници и в частност по гръцката мрежа от завода за втечнен природен газ в Реветуса,, от Трансадриатическия тръбопровод (TAP), който ще преминава през северната част на Гърция и от плаващата регазификационна централа за втечнен природен газ в Северна Гърция, уточнява изданието.

Водещи

Най-четени