Брюксел дава още 30 млн. лева на земеделците заради руското ембарго 03.09 | 20:25

Ограниченията на Москва засягат 4,2 на сто от европейския износ

От Мария Стоянова

Европейската комисия ще отпусне допълнителни 30 млн. евро за подкрепа на европейските селскостопански производители, пострадали от руското ембарго, предаде ИТАР-ТАСС.

"ЕК потвърди намеренията си да разпредели още 30 млн. евро за подпомагане на земеделците, които са потърпевши от въведените от Москва ограничения за внос на някои селскостопански продукти. Средствата ще помогнат да се намерят нови пазари за стоките", заяви еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош.

Руското ембарго засяга 4,2 на сто от европейския износ и възлиза на 5 милиарда евро, допълни еврокомисарят. Той обясни, че засега не може да се говори за най-засегнати страни, защото потърпевши има в почти цяла Европа.

"Европейската комисия е оптимистично настроена за изхода от ситуацията. Имаме качествени продукти и ако Русия не ги иска, ще намерим други купувачи", заяви още той.

Дачиан Чолош припомни, че Комисията разполага с кризисен резерв и увери, че средствата за вече одобрените защитни мерки ще бъдат възстановявани възможно най-бързо на страните - членки. 

Водещи