Българо-японски екшън план за икономическо сътрудничество 26.06 | 13:10

За миналата година стокообменът ни е ударил 9-годишен рекорд

От iNews.bg

Създава се Японски бизнес форум - нова платформа за делово сътрудничество между България и Япония с екшън план за активизиране на икономическите контакти между двете страни. Подписите си под документа поставиха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и японският посланик у нас Н. Пр. Масато Ватанабе. Това стана по време на съвместно събитие с представители на бизнеса от двете страни, което бе открито от заместник министър-председателя Томислав Дончев.

"Стокообменът между България и Япония през миналата година надхвърля 9 годишен рекорд и достига 163 млн. щ.д.", каза зам.-министър Манолев. По думите му трендът на увеличение се запазва и през 2018 г. като отбелязваме увеличение от 45% за първото тримесечие. Той подчерта, че редица японски компании вече развиват успешен бизнес у нас, сред които "Сумитомо Електрик", "Тошиба”, "Мейджи”, "Мицубиши", "Ядзаки Корпорейшън” и др. "Надявам се следствие на този бизнес форум и срещите с български компании много други да ги последват", допълни икономическият заместник-министър.

Александър Манолев отбеляза и някои от икономическите успехи, които страната ни постига и акцентира на постиженията в секторите на автомобилостроенето, информационните и комуникационните услуги, аутсорсинга, машиностроенето и др. "България има най-бързо развиващият се ИКТ сектор, а днес всяка пета кола в Европа има поне една част произведена у нас", акцентира той.

В рамките на неговото изказване бяха отбелязани и някои от основните моменти в подписания днес документ между Япония и България. По време на срещите на Японския бизнес форум ще се обсъждат предложения за подобряване на бизнес средата, разширяване на мрежата от български и японски компании, работещи заедно, както и организирането на бизнес мисии, форуми и инвестиционни семинари в двете страни, стана ясно от неговото изказване.

За днешното събитие в България пристигна бизнес мисия на Японската агенция за външна търговия, включваща над 30 японски компании. Техен домакин е вицепремиерът Томислав Дончев, а проявата е продължение на визитата на японския премиер Шиндзо Абе през януари т.г. в нашата страна и постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Представителите на японските компании ще посетят и производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната, и ще проведат срещи с представители на българския бизнес за установяване на директни контакти и стартиране на съвместни проекти.

Водещи

Най-четени