Вицепремиерът Николова: При пълен локдаун в зимните курорти загубите ще са около 1 млрд. лв. 28.11 | 10:45

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки

От iNews.bg

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимните курорти загубите ще възлизат на около 1 млрд. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия по повод мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел ски курорти да бъдат затворени.

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки. С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Те се спазват безупречно, показаха проверки, с изключение на някои административни пропуски. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор, подчерта министърът.

Вицепремиерът бе категорична, че въведените от правителството мерки са навременни. Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празниците с любимите хора, уточни още тя. Относно резервациите министър Николова отчете спад в записвания за предстоящата зима в размер на 40%. И добави, че се води много засилена рекламна кампания на балканските страни. В тази връзка тя коментира, че границите ни трябва да останат отворени, като единственото изключение да бъде PCR тест. Министър Николова каза още, че бизнесът не се дели на туристически, на транспортен или на друг вид. Той е един и за всеки трябва да има помощ, като не трябва да бъде оставен сам в тази тежка ситуация. Тя изрази надежди, че туристическият бранш ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за секторите туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лв. По думите на вицепремиера към настоящия момент местата за настаняване и спа центровете не са затворени, като работят с възможност да предоставят кетъринг услуга на базата на румсървис по стаите. Тя разясни, че браншът е изискал възможност в хотелите хранене да се извършва присъствено само за гостите си. Това е и моята позиция. Аз съм поискала това да бъде разрешено от здравните власти, но към настоящия момент все още нямаме отговор, поясни министър Николова.

Водещи

Най-четени