Все повече млади чужденци идват да работят у нас 04.02 | 17:23

Готови са да живеят в България, защото е евтино

От iNews.bg

Българи отиват да търсят работа в чужбина, а в същото време чужденци идват у нас, за да направят същото. В момента българските фирми изпитват недостиг на кадри и чужденци запълват тази липса. Бизнесът отдавна настояваше за облекчаване на механизмите за привличане на работници от държави извън ЕС. В последните месеци бяха направени определени промени в тази посока и резултатът вече е налице.

Освен по курортите, чужди работници вече се забелязват и в градовете. И то на постоянна работа, а не на сезонна, както се случва най-често по морето и по планините. Рускинята Маргарита идва в София, за да готви в кухнята на заведение. Тя е от Калининград, но вече се е установила тук. И твърди, че София й харесва, става ясно от репортаж на бТВ.

Маргарита още няма 30 години. В същото заведение работят още двама чужденци. Те също още нямат 30 и са пристигнали от доста по-далечни краища на света. Младежът е пристигнал у нас от Бразилия, а девойката – от Гватемала. Те са готови да работят и срещу български заплати, защото смятат, че у нас се живее евтино. Шефът им също е доволен от тях. "Бих казал, че чужденците са по-дисциплинирани", казва главният готвач Милен Златев.

Водещи

Най-четени