Гаранция и за колите втора ръка 19.02 | 16:05

Застраховката покрива само механични дефекти на коли до 15 години

От Ралица Стоянова

Въвеждат гаранция за употребяваните автомобили у нас - сертификат AEI. Това съобщи на пресконференция Антони Стоянов, управител на "АутоЕксперт Интернешънъл” ЕООД, информира Insmarket.bg.

Сертификатът покрива повреди на автомобила, станали в България. За повреди се считат механични, електрически или електронни дефекти по частите от автомобила като двигател, турбокомпресор, скоростна кутия. Гаранцията не покрива повреди вследствие на износване или на катастрофа на пътя.  Не се покриват течове на масло, както и пукнатини по цилиндровата глава.

В момента на повредата фабричната гаранция на колата трябва да е изтекла, за да влезе в сила този сертификат.

"Няма ограничение за марка и цена на колата, която ще получи такъв сертификат ", подчерта Стоянов. Не всички автомобили обаче могат да си купят такава гаранция – тя важи за колите до 15-годишна възраст от датата на производство. Услугата не важи  и за автобуси и товарни автомобили с ремаркета. Също така не се отнася и до хибридни автомобили, с горивни клетки или на газ пропан-бутан.

Стоянов описа пътя на клиента, решил да купи такъв сертификат: автомобилът се закарва в нарочен сервиз, където установяват техническото му състояние. Ако техниците "благословят", возилото се сдобива с такава гаранция. При настъпване на повреда, колата отново се вкарва " в бокса". До 4 часа се прави анализ на повредата. Уведомява се застрахователят, след което частта се ремонтира.

Цената на сертификата с гаранция се формира от три компонента: обем на двигателя (до и над 2000 кубика), възраст на возилото (0-5 г.; 5-10 г.; 10-15 г.), обхват на гаранцията (3 или 12  месеца). Цената варира от около 320 лева до близо 650 лв. в зависимост от  изчисленията на компонентите.

Гаранцията на пътя се покрива от застрахователна компания "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Партньори по проекта са още застрахователен брокер "Балкан" и Global Insurance Management, представител на АХА.

 

Водещи

Най-четени