Добрев раздаде награди за насърчаване на предприемачеството 27.07 | 16:10

Победителите са сдружение "Радар" и фондация StartUP

От Ралица Стоянова

"Икономическият растеж зависи от предприемчивостта на всеки от нас". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който отличи тазгодишните победители в националния етап на конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството".

Призьор в състезанието тази година е Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства "Радар"  с проекта Sprite graffiti fest, а неин подвластник – фондация StartUP с проекта StartUP Academy. Двамата призьори продължават в европейския етап на конкурса през ноември 2012 г. в Кипър.

Проектът Sprite graffiti fest подпомага развитието на младите творци в сферата на творческите индустрии. Фестивалът дава възможност за публична изява на редица младежи, които имат значим талант, но поради неформалните изкуства, които практикуват, трудно имат възможност за представяне на сцената. Мнозина от младите художници са започнали свой бизнес като професионалисти след участието си във фестивала и това допринася за неговата стойност от предприемаческа гледна точка.

Проектът StartUP Academy цели да задоволи потребностите на младите предприемачи в България и да им покаже нови хоризонти за по-бързо бизнес развитие. Целта е да се развие екосистема за стартиращи фирми в България, чрез която предприемачите могат да намерят съмишленици, потенциални клиенти и партньори, бизнес услуги при преференциални условия, финансиране от бизнес ангели, помощ от ментори и т.н.

"Европейски награди за насърчаване на предприемачеството" е конкурс за инициативи в подкрепа на предприемачеството, организиран от Европейската комисия. Целта на състезанието да бъдат открити успешните дейности за насърчаване на предприятията и да бъдат отличени примери за най-добрите предприемачески практики.

Критериите за награждаване са оригиналност, влияние върху местната икономика, подобряване на отношенията с регионални партньори и др. Наградите за победителя не са с финансови измерения, а освен престижа, който получават техните носители, те намират нови партньори за сътрудничество от над 30 държави.

Водещи

Най-четени